RAMADERIA

Reconeixen 'Ecològica dels Pirineus' com un dels deu millors productors sostenibles d’Espanya

La càrnia és gestionada per la quarta generació de ramaders i les seves vaques pasturen a la muntanya d'Astell, a 2.500 metres d'alçada .
Ecològica dels Pirineus
photo_camera Jaume Jordana és el gerent i copropietari d'Ecològica dels Pirineus / Ecològica dels Pirineus

BBVA i El Celler de Can Roca han reconegut Ecològica dels Pirineus, de la Pobla de Segur (Pallars Jussà), com un dels deu guanyadors dels Premis BBVA als Millors Productors Sostenibles d'Espanya del 2023.  A Catalunya, també han estat premiades Bolet Ben Fet de Sant Antoni de Vilamajor (Vallès Oriental) i Explotacions Agrícoles Mas De Baix S.L de Tivissa, (Ribera d'Ebre).

Els guardonats han destacat per les bones pràctiques sostenibles dins l'àmbit mediambiental, així com per l'impuls de l'entorn rural, el relleu generacional i la inclusió social. Prop de 150 productors de totes les comunitats autònomes s'han presentat a la quarta edició d'aquests premis, fet que suposa un increment de les candidatures del 60% respecte al 2022.

Ecològica dels Pirineus

Ecològica dels Pirineus de la Pobla de Segur és una empresa càrnia gestionada per la quarta generació de ramaders. La seva explotació està ubicada a la muntanya d'Astell, a 2.500 metres d'alçada, aprofitant les pastures de ramaderia extensiva. Pertany a l'associació de ramaders ecològics del Pallars Jussà, un grup de ramaders de boví ecològic de la comarca del Pallars Jussà que neix amb l'objectiu d'agrupar tots els productors ecològics de cada comarca i compartir inquietuds i necessitats del sector.

Ecològica dels Pirineus 2
Tomàs Jordana, soci de l'explotació Sant Jaumet d'Astell / ECOLÒGICA DELS PIRINEUS

Ecològica dels Pirineus treballa per reduir l'ús de materials que generen empremta de carboni, una pràctica que van iniciar el 2019 i que els ha permès reduir un 85% el total dels plàstics. A més, han incorporat materials biodegradables. Compten, a la seva sala d'especejament, amb una instal·lació de panells solars a la teulada perquè pretenen ampliar per cobrir el 80% de l'energia demandada durant els processos. A més, controlen el consum d'aigua via satèl·lit, utilitzant aquest recurs només per netejar les instal·lacions.

Quatre anys acompanyant productors conscienciats amb la sostenibilitat

D'ençà que BBVA i El Celler de Can Roca van decidir engegar els Premis BBVA als Millors Productors Sostenibles d'Espanya –iniciativa d'impacte social i econòmic que se suma a altres col·laboracions iniciades el 2013– prop de 500 agricultors, ramaders i productors d'aliments en general, han presentat les seves candidatures a aquests guardons. D'aquests, 36 s'han convertit en guanyadors, aconseguint impulsar les vendes, augmentar la producció, posar en marxa noves activitats, iniciar l'expansió nacional i internacional i aconseguir més visibilitat dels seus productes ecològics.

Els guanyadors d'aquests reconeixements formaran part d'un pla de difusió que portarà les seves històries a tot el territori estatal, i els productes s'inclouran en una recepta elaborada pels germans Roca i difonen dins de 'Gastronomia sostenible'.