MÚSICA

Ramon Mitjana: “Al Talarn Music Experience s’estableix una relació especial entre els músics i el públic que ens fa ser diferents”

El Talarn Music Experience són quatre dies de concerts a l’aire lliure al costat del pantà de Sant Antoni, en un espai únic conegut com Lo Quiosc, que fusiona música, gastronomia i naturalesa. Quan falten pocs dies per a l’inici de la vuitena edició d’aquest festival, des de VIURE ALS PIRINEUS parlem amb el seu impulsor, Ramon Mitjana Isarn, un metge de família que recepta música als seus pacients. Volem conèixer els orígens d’aquesta mostra eclèctica que ja suma prop d’un centenar de concerts i 13.000 persones assistents.
ramon-portada
photo_camera Ramon Mitjana, alma mater del Talarn Music Experience. Fotos: TME.

Com va sorgir la idea de fer el  Talarn Music Experience?

La idea va sorgir com a resposta a la manca d'ofertes culturals relacionades amb la música en directe que hi havia al Pallars Jussà. Teníem ganes de fer alguna cosa per trencar la dinàmica existent i un bon dia ens vam decidir a portar el Gerard Quintana. Va fer un concert extraordinari i es va crear una relació màgica entre el públic i el cantant. Quan va acabar el concert el Gerard va baixar i va començar a parlar amb la gent, de manera molt natural i senzilla. Allí vam veure que aquell lloc i aquella proposta tenien quelcom diferent.

Quins són els objectius que us heu fixat?

Volem promocionar la cultura musical, que és la nostra passió, però també ens mou la voluntat de dinamitzar el territori i interactuar amb l'entorn. Volem oferir un escenari privilegiat tant per a artistes consagrats com emergents, atraure visitants, fomentar el desenvolupament econòmic i turístic de la zona, i promocionar la conservació i el respecte pel medi ambient.

Què ofereix el festival en la seva vuitena edició?

Enguany el festival (que tindrà lloc del 18 al 21 de juliol) comptarà amb 13 actuacions d'artistes consagrats i emergents: Tyets, Figa Flawas, Guillem Gisbert, Henrio, La Maria, Els Catarres, Sergi Carbonell, Maio i Antònia Font, així com DJs com Dj Trapella, Ley Dj i Bego Martín Dj. Com a novetats, hem habilitat un espai nou que ens permet augmentar l’aforament i hem incrementat la inversió per tal d’oferir una cartellera de primer nivell.

Enguany el festival, que tindrà lloc del 18 al 21 de juliol, comptarà amb 13 actuacions d'artistes consagrats i emergents: Tyets, Figa Flawas, Guillem Gisbert, Henrio, La Maria, Els Catarres, Sergi Carbonell, Maio i Antònia Font, així com DJs com Dj Trapella, Ley Dj i Bego Martín Dj. Com a novetats, hem habilitat un espai nou que ens permet augmentar l’aforament i hem incrementat la inversió per tal d’oferir una cartellera de primer nivell

Al voltant de la música, desenvolupeu altres activitats complementàries?

A més dels concerts, oferim una experiència cultural completa a la zona village amb activitats gastronòmiques i d'oci.

Esteu en un entorn privilegiat. Quines mesures de sostenibilitat heu dut a terme?

Hem implementat diverses iniciatives per reduir els impactes negatius en els àmbits econòmic, mediambiental i social, com la recollida selectiva d'escombraries, l'ús de vasos reutilitzables i la introducció d'una moneda pròpia, els TME, fabricats amb plàstic reciclable, entre altres. Aquestes iniciatives ens han valgut el segell "B Greenly", que reconeix el nostre compromís amb la sostenibilitat ambiental.

Hem implementat diverses iniciatives per reduir els impactes negatius en els àmbits econòmic, mediambiental i social, com la recollida selectiva d'escombraries, l'ús de vasos reutilitzables i la introducció d'una moneda pròpia, els TME, fabricats amb plàstic reciclable, entre altres. Aquestes iniciatives ens han valgut el segell "B Greenly", que reconeix el nostre compromís amb la sostenibilitat ambiental

Com promou el festival la igualtat de gènere i la diversitat?

Estem fermament compromesos amb la igualtat de gènere, el moviment LGBTQ+ i la lluita feminista. Ens dediquem a promoure una diversitat artística que inclou veus emergents i perspectives diverses, assegurant que el nostre esdeveniment sigui inclusiu i representatiu. Presentem artistes com Dj Trapella, que representa el moviment LGBTQ+ i la lluita feminista, amb la seva identitat de gènere dissident i el color lila present en les seves actuacions. També comptem amb la cantant i compositora Maio, que canta a l’empoderament col·lectiu i la lluita contra la lesbofòbia, promovent així la igualtat i la inclusió en l’escenari musical.

Com es poden adquirir les entrades per al festival?

Les entrades es poden adquirir a través de la nostra pàgina web www.talarnmusicexperience.com. O de manera presencial als restaurants Lo Quiosc (Talarn) o El Jaleo (Pont de Claverol). Oferim entrades per dies a un preu de 32 o 35 euros segons la jornada, així com un abonament complet per a tots quatre dies per 114 euros. Proposem preus populars. Tenim molt clar que mai farem zones VIP, per a nosaltres tothom és igual i creiem que aquest és, també, un dels nostres secrets. Ens agrada aquest intercanvi entre la gent, entre els músics i els espectadors, el bon rotllo que hi ha entre tots, la gent està contenta… Creiem que aquell primer concert del Gerard Quintana ens va marcar el camí.

Quins han estat els resultats del festival en les edicions anteriors?

En les set primeres edicions, hem programat prop d'un centenar de concerts amb una assistència de més de 12.700 persones. Aquests resultats consoliden el festival com una de les propostes culturals més atractives de l'Alt Pirineu i Aran, reafirmant el nostre compromís amb la música en directe de qualitat al Pallars. Al Talarn Music Festival s'estableix una relació especial entre els músics i el públic que ens fa ser singulars i diferents. Volem continuar així i que res ens canviï. 

Hi ha una altra novetat destacada, que és el Talarn Music Tasting. Què ens podeu explicar?

El Talarn Music Tasting és un petit tast del Talarn Music Experience que organitzem durant la Fira del Vi que es fa en aquest poble a principis de juny. Combina un grup de música emergent amb un DJ de renom, i és gratuït per als assistents, amb l'objectiu d'apropar la música i la cultura a tothom. En aquesta edició hem comptat amb La Ludwig Band i la DJ Mica Wagner.

Finalment, on vol arribar el Talarn Music Experience?

Treballem per consolidar el Talarn Music Experience com un referent indiscutible dins de l'escena de la música en viu a Catalunya, i continuant amb la nostra missió de promoure la cultura musical, dinamitzar el territori també ens agradaria portar la marca, en petites càpsules, a altres indrets de l'Alt Pirineu i Aran que reuneixen característiques semblants a les que té Talarn.