RAIERS

Quatre rais solquen la Noguera Pallaresa per rememorar l'ofici del transport fluvial en la 46a Diada dels Raiers

Les embarcacions han sortit des de la presa de Llania amb el punt d'arribada al pont del Claverol
Raiers de la Pobla 46a diada 2024
photo_camera Un rai arribant al Pont de Claverol durant la 46a Diada dels Raiers de la Pobla de Segur / Alba Mor

La Pobla de Segur ha celebrat aquest diumenge l'acte central de la 46a Diada de Raiers amb el descens de les embarcacions pel riu Noguera Pallaresa amb un cabal "perfecte", segons ha explicat l'Òscar, un dels raiers participants en el descens. Quatre rais –tres de tres trams i un de dos– han sortit des de la presa de Llania passats dos quarts de dotze del matí. Mentre que dues de les embarcacions han arribat senceres al punt d'arribada marcat al pont del Claverol, la resta de rais han tingut dificultats durant el recorregut, d'uns sis quilòmetres. Organitzada per l'Associació dels Raiers del Noguera Pallaresa, la diada se celebra el primer cap de setmana de juliol per rememorar l'antic ofici dedicat al transport fluvial.

Dues de les quatre embarcacions que han salpat des de la presa de Llania han tingut dificultats per arribar senceres fins al pont del Claverol. Mentre que la remera del primer rai s'ha trencat després d'haver rascat pedra, la tercera embarcació ha xocat contra una roca a pocs metres d'arribar a destí. Un dels raiers que ha participat en el descens, l'Òscar, ha explicat que la brutícia de l'aigua els ha impedit veure amb claredat els obstacles. Tot i això, ha destacat que el cabal ha estat "perfecte" per baixar.

Raiers de la Pobla 46a diada 2024 2
Un dels rais que ha arribat sencer al pont de Claverol durant la 46a Diada dels Raiers de la Pobla de Segur / Alba Mor

Com a novetat, enguany s'ha incorporat una nova embarcació a la flota de rais. La vicepresidenta de l'Associació de Raiers del Noguera Pallaresa, Marta Oliva, ha explicat que han pogut muntar un quart rai perquè "hi ha molta gent que participa, sobretot joves". En aquest sentit, Oliva ha valorat de manera positiva la implicació de noves generacions perquè facin de relleu.

La Diada dels Raiers i el descens pel Noguera Pallaresa se celebren en commemoració a l'antic ofici del raier, que transportava la fusta dels boscos pirinencs fins a la plana a través dels rius amb embarcacions. "Per nosaltres és un dia important i assenyalat", ha apuntat Oliva, qui també ha destacat que és una activitat de la qual també se'n beneficia la comarca.

Raiers de la Pobla 46a diada 2024 3
Un raier ultimant els preparatius d'una embarcació durant la 46a Diada dels Raiers de la Pobla de Segur / Alba Mor

Activitats complementàries

Malgrat que l'acte central de la diada és el descens dels rais pel riu, la commemoració s'ha allargat durant quatre dies amb un caràcter festiu. En aquest sentit, l'Associació de Raiers del Noguera Pallaresa, en col·laboració amb l'Ajuntament de la Pobla de Segur, ha preparat una programació d'actes per fer gaudir a petits i grans.

Raiers de la Pobla 46a diada 2024 4
Un dels rais que ha arribat sencer al pont de Claverol durant la 46a Diada dels Raiers de la Pobla de Segur / Alba Mor

La població va escalfar motors dijous amb una sessió de cinema a la fresca, mentre que divendres i dissabte la programació es va veure afectada per l'episodi de pluges amb la suspensió del FestiRaier. Altres actes destacats que sí que es van poder dur a terme han estat l'Espardenyada i les animacions infantils. La diada ha culminat aquest diumenge amb un dinar de germanor a la riba del riu.