EXPOSICIONS

El Museu Hidroelèctric de Capdella inaugura l’exposició ‘HISTÒRIES I CAMINS. Passeig literari pels camins pirinencs’

El muntatge, obert al públic des d’aquest dissabte i fins al 31 d’agost, presenta històries relacionades amb camins de l’Alt Pirineu i Aran escrites diversos autors
Expo Històries i Camins Vall Fosca 2
photo_camera Eva Fiter, directora de l'IDAPA, durant la inauguració de l'exposició Històries i Camins al Museu Hidroelèctric de Capdella / @SOMPirineu

El  Museu Hidroelèctric de Capdella ha inaugurat aquest dissabte 6 de juliol l’exposició itinerant HISTÒRIES I CAMINS. Passeig literari pels camins pirinencs. El muntatge posa en valor la literatura, el patrimoni dels camins tradicionals i el territori mitjançant històries relacionades amb camins de les comarques de l’Alt Pirineu i Aran escrites per autors diferents, com per exemple són Dalmau, els senyors i el camí de l’estany de Sant Maurici de Maria Barbal, L’aventura del piano del balneari de Caldes i el camí del port de Rus de Pep Coll o Els amants de Bausen i el camí del bosc de Carlac de Jordi Portals.

A partir de paràgrafs minimalistes de cada HISTÒRIA i del CAMÍ associat amb grans il·lustracions d’Albert Álvarez Marsal i amb fotografies espectaculars de Rafel López-Monné, l’exposició HISTÒRIES I CAMINS. Passeig literari pels camins pirinencs, formada per tòtems de tres cares i material d’atrezzo complementari, pretén despertar l’interès per llegir les HISTÒRIES senceres i seguir el traçat dels CAMINS. Cal destacar que el camí que porta al Port de Rus i comunica la Vall Fosca amb la Vall de Boí va inspirar el relat de Pep Coll. De fet, es tracta d’un capítol del llibre El segle de la llum, novel·la basada en l’aventura hidroelèctrica de la Vall Fosca, que va començar fa més d’un segle. Tot plegat es pot descarregar a partir d’un codi QR que remet a la pàgina web de l’Institut per al Desenvolupament i la Promoció de l’Alt Pirineu i Aran (IDAPA), que promou aquesta exposició itinerant (https://www.sompirineu.cat/histories-i-camins/exposicio/).

Expo Històries i Camins Vall Fosca 1
El Museu Hidroelèctric de Capdella inaugura l’exposició ‘HISTÒRIES I CAMINS' /  FOTO: Museu Hidroelèctric de la Torre de Capdella.

La directora del Museu Hidroelèctric de Capdella, Eva Perisé, ha convidat els assistents a “gaudir dels camins d’una manera diferent mitjançant unes llegendes que ens demostren la importància de la transmissió oral a l’hora de recuperar les històries i tradicions dels nostres avantpassats” en el marc de la presentació del muntatge, que també ha comptat amb la presència de la directora de l’IDAPA, Eva Fiter, i l’alcalde de l’Ajuntament de la Torre de Capdella, Josep Maria Dalmau i Gil. “Aquests no són camins de caminar per caminar, sinó camins de descoberta i de deixar-se impregnar per històries fantàstiques del nostre Pirineu”, ha reblat Perisé.

Amb motiu de l’exposició temporal també s’han programat altres activitats, com ara la visita guiada per descobrir els vestigis de la Guerra Civil a la Vall Fosca, la presentació que tenia lloc ahir del llibre de Manel Gimeno Quan sonava la sirena a càrrec del periodista Quico Sallés o la caminada literària que se es durà a terme aquest diumenge al Pontet de Rus amb l’escriptora Núria Garcia Quera i el guia Cesc Capdevila. La inauguració de la mostra i la caminada literària se celebren coincidint amb el 9è Festival de Senderisme de la Vall Fosca.

Expo Històries i Camins Vall Fosca 3
El Museu Hidroelèctric de Capdella inaugura l’exposició ‘HISTÒRIES I CAMINS' /.@SOMPirineu 


La mostra romandrà oberta al públic des del proppassat dissabte i fins al 31 d’agost al taller de la central de Capdella (Museu Hidroelèctric de Capdella), un espai compartit entre els treballadors d’Endesa i el Museu, que acull les exposicions temporals. L’horari de visita de l’exposició és de dilluns a dissabte, d’11 a 14 hores i de 17 a 20 hores, i els diumenges d’11 a 14 hores. L’entrada a l’exposició temporal HISTÒRIES I CAMINS. Passeig literari pels camins pirinencs és gratuïta. A més, durant l’estiu es pot accedir al museu en el mateix horari amb entrada lliure i també es poden fer visites guiades en els horaris de la pàgina web del museu (www.museuhidroelectricdecapdella.cat).

El tret de sortida de l'exposició també ha coincidit amb la celebració del 9è 9È FESTIVAL DE SENDERISME VALL FOSCA PIRINEUS i una ruta guiada per la vall de Riqüerna de la mà de l'escriptora Núria Garcia Quera.