22.05.2022 |
Viure als Pirineus

SERVEIS SOCIALS

Prova pilot al Pallars Jussà per atendre les persones amb necessitats complexes

El resultat serà un referent perquè les característiques poblacionals de la comarca seran les del 2030 a tot Catalunya
 Josep Ma. Mullol, president del Consell Comarcal del Pallars Jussà. José Augusto García, Consorci de Salut Social de
Catalunya i Ramón Sentís, Institut Català de la Salut han signat un conveni el 28 de novembre del 2019 al Pallars Jussà. (horitzontal).
Josep Ma. Mullol, president del Consell Comarcal del Pallars Jussà, Manel Ferré del Consorci de Salut Social de Catalunya, i Ramón Sentís, Institut Català de la Salut han signat un conveni/Marta Lluvich
Prova pilot al Pallars Jussà per atendre les persones amb necessitats complexes

El Pallars Jussà compta des d'aquest dijous amb un nou sistema coordinat d'atenció a les persones amb necessitats complexes, basat en les necessitats socials i sanitàries de les persones ateses. D'aquest sistema se'n beneficiarà un 2% de la població i farà que diverses entitats de la salut i de l'atenció social treballin de manera coordinada i el pacient tingui un sol interlocutor en aquest camp. La població del Pallars Jussà és molt envellida i les dades resultants d'aquesta prova pilot seran un referent perquè les característiques poblacionals de la comarca seran les del 2030 a tot Catalunya.

Aquesta nova manera de treballar serà possible gràcies a un conveni entre l'Institut Català de la Salut, Gestió de Serveis Sanitaris, el Consell Comarcal del Pallars Jussà i el Consorci de Salut i Social de Catalunya, amb una durada d'un any.

Amb el conveni es desenvoluparà un sistema coordinat per atendre les persones amb necessitats complexes a través dels centres d'atenció primària, l'Hospital Comarcal del Pallars i els serveis socials. El desenvolupament d'aquesta prova pilot inclou l'assessoria i la guia per a la implementació territorial per part de l'CSC, la formació als participants, les sessions d'intercanvi d'informació entre els diversos actors de l'àmbit sanitari i social, a fi de millorar el procés d'integració de la persona i l'anàlisi de dades amb l'objectiu de millorar el servei.

El Pallars Jussà té una població molt envellida i dispersa i els potencials beneficiaris d'aquesta prova seran gent gran. Antoni Anglada, director del projecte 'Persones amb Necessitats Complexes' del Consorci de Salut i Social de Catalunya ha dit que és un projecte relacionat amb l'edat però que no serà una limitació per formar-ne part.

Anglada ha dit que no és un programa exclusiu de zones rurals ni poc poblades, donat que també es desenvolupa a comarques semiurbanes com Osona o altres d'urbanes.

Josep Maria Mullol, president del Consell Comarcal del Pallars Jussà, ha dit que "han donat a la diana" a l'hora d'escollir el Pallars Jussà per desenvolupar aquest projecte com a pla pilot donat que és una comarca "molt envellida" i amb més persones amb "necessitats complexes" cada dia. Mullol ha destacat que a Tremp s'estan tractant més de 400 casos amb un alt risc de necessitats complexes, xifra que suposa un 6% de la població, fet que evidència la necessitat d'aplicar aquest programa d'intervenció multidisciplinària.

Prova pilot al Pallars Jussà per atendre les persones amb necessitats complexes
Comentarios