SERVEIS SOCIALS

Prova pilot al Pallars Jussà per atendre les persones amb necessitats complexes

El resultat serà un referent perquè les característiques poblacionals de la comarca seran les del 2030 a tot Catalunya
 Josep Ma. Mullol, president del Consell Comarcal del Pallars Jussà. José Augusto García, Consorci de Salut Social de
Catalunya i Ramón Sentís, Institut Català de la Salut han signat un conveni el 28 de novembre del 2019 al Pallars Jussà. (horitzontal).
photo_camera Josep Ma. Mullol, president del Consell Comarcal del Pallars Jussà, Manel Ferré del Consorci de Salut Social de Catalunya, i Ramón Sentís, Institut Català de la Salut han signat un conveni/Marta Lluvich

El Pallars Jussà compta des d'aquest dijous amb un nou sistema coordinat d'atenció a les persones amb necessitats complexes, basat en les necessitats socials i sanitàries de les persones ateses. D'aquest sistema se'n beneficiarà un 2% de la població i farà que diverses entitats de la salut i de l'atenció social treballin de manera coordinada i el pacient tingui un sol interlocutor en aquest camp. La població del Pallars Jussà és molt envellida i les dades resultants d'aquesta prova pilot seran un referent perquè les característiques poblacionals de la comarca seran les del 2030 a tot Catalunya.

Aquesta nova manera de treballar serà possible gràcies a un conveni entre l'Institut Català de la Salut, Gestió de Serveis Sanitaris, el Consell Comarcal del Pallars Jussà i el Consorci de Salut i Social de Catalunya, amb una durada d'un any.

Amb el conveni es desenvoluparà un sistema coordinat per atendre les persones amb necessitats complexes a través dels centres d'atenció primària, l'Hospital Comarcal del Pallars i els serveis socials. El desenvolupament d'aquesta prova pilot inclou l'assessoria i la guia per a la implementació territorial per part de l'CSC, la formació als participants, les sessions d'intercanvi d'informació entre els diversos actors de l'àmbit sanitari i social, a fi de millorar el procés d'integració de la persona i l'anàlisi de dades amb l'objectiu de millorar el servei.

El Pallars Jussà té una població molt envellida i dispersa i els potencials beneficiaris d'aquesta prova seran gent gran. Antoni Anglada, director del projecte 'Persones amb Necessitats Complexes' del Consorci de Salut i Social de Catalunya ha dit que és un projecte relacionat amb l'edat però que no serà una limitació per formar-ne part.

Anglada ha dit que no és un programa exclusiu de zones rurals ni poc poblades, donat que també es desenvolupa a comarques semiurbanes com Osona o altres d'urbanes.

Josep Maria Mullol, president del Consell Comarcal del Pallars Jussà, ha dit que "han donat a la diana" a l'hora d'escollir el Pallars Jussà per desenvolupar aquest projecte com a pla pilot donat que és una comarca "molt envellida" i amb més persones amb "necessitats complexes" cada dia. Mullol ha destacat que a Tremp s'estan tractant més de 400 casos amb un alt risc de necessitats complexes, xifra que suposa un 6% de la població, fet que evidència la necessitat d'aplicar aquest programa d'intervenció multidisciplinària.