TURISME ACTIU

Projecten una via ferrada, un estadi d'eslàlom i circuits d'esquí de muntanya al Pallars Jussà

La Vall Fosca acollirà noves rutes amb raquetes i esquí de muntanya
 
Raquetes de neu
photo_camera Implantaran rutes amb raquetes de neu i esquí de muntanya a la Vall Fosca

El Consell Comarcal del Pallars Jussà ha encarregat el projecte d’un camp d’eslàlom de 550 metres de longitud en el curs de la Noguera Pallaresa a l’altura de la Pobla de Segur, a cent metres del pont de Claverol i al límit amb el municipi de la Conca de Dalt. Aquest i altres projectes en curs pretenen impulsar el turisme actiu a la comarca. S’emmarquen en un programa dotat amb 1,3 milions d’euros, finançat amb fons Feder de la UE i en què participa també la Diputació de Lleida.

El projecte del camp d’eslàlom ha d’estar redactat a finals d’any per adjudicar obres a començaments del 2023. Actualment, hi ha una instal·lació d’aquestes característiques a Sort, seu de campionats internacionals.

Aquest equipament esportiu se suma a la construcció d’una via ferrada a Terradets, a la zona coneguda com a Paret de les Arcades de Llimiana. Les obres es licitaran a curt termini i aprofitaran un pendent proper al túnel de Monares. El projecte preveu un itinerari d’uns 380 metres, dividits en dos trams. El primer es considera d’iniciació, amb un recorregut semihoritzontal fins a l’última arcada per sobre de l’aigua, d’uns 240 metres de longitud. El segon està destinat a escaladors més experimentats, és vertical, i suposa un recorregut de 140 metres de longitud.

Aquestes dues actuacions hauran de suposar un impuls turístic per a la comarca, juntament amb altres com el centre d’interpretació de la naturalesa a Pessonada, la implantació de rutes amb raquetes i esquí de muntanya a la Vall Fosca i la via verda per unir els pantans de Sant Antoni i Cellers.

Ruta verda Terradets pantà de Sant Antoni
Ruta verda entre els embassaments de Sant Antoni i Terradets, al Pallars Jussà / CCPJ

Fonts del Consell Comarcal del Pallars Jussà van apuntar que actualment s’està executant l’últim tram d’aquest itinerari per als vianants i per a bicicleta al marge dret del riu Noguera Pallaresa, entre els embassaments de Sant Antoni i Terradets. Concretament, entre les localitats de Salàs de Pallars i Cellers (Castell de Mur), amb una longitud de més de set quilòmetres.

Suposa una inversió d’un milió d’euros, dels quals la Generalitat n’aporta més de 400.000

Aquesta actuació dona continuïtat a la via creada entre els anys 2013 i 2015, en la mateixa línia des de la Pobla de Segur fins a Salàs. Una vegada acabin les obres aquest trimestre, es disposarà d’un sender de 30 quilòmetres que recorreran diversos punts d’interès paisatgístic i històric de la comarca, com el pou de gel de Talarn, el pont romànic de Tremp i la sèquia centenària de l’Espona, entre d’altres.