28.05.2022 |
Viure als Pirineus

LITERATURA

Presenten a Tremp 'A l'amic escocès', la darrera novel·la de Maria Barbal

Aquest divendres s'ha presentat, a la Biblioteca Pública de Tremp, la darrera novel·la de Maria Barbal, ambientada a diferents pobles dels Pallars. 

Biblioteca Pública Maria barbal
La Biblioteca Pública Maria Barbal de Tremp, es va omplir aquest divendres en la presentació de 'A l'amic escocès'/BPMB
Presenten a Tremp 'A l'amic escocès', la darrera novel·la de Maria Barbal

L’escriptora trempolina Maria Barbal ha presentat la seva darrera novel·la, A l’amic escocès a la Biblioteca Pública Maria Barbal de Tremp. L’acte ha estat conduït pel també escriptor Marcel Fité, fill de Coll de Nargó. 

Fité ha començat desgranant els personatges amb el seu rerefons. En el cas del protagonista, el Benet, gira al voltant de diferents aspectes, com ser el fill primogènit que implica drets i deures familiars, la seva participació a la guerra, l’enamorament... Una vida difícil que malgrat el dolor li permet aconseguir una plenitud, reflexionada, a l’estil de l’esperit socràtic.

Maria Barbal

A partir del personatge de l’Elvira es fa palesa la repressió de la guerra i la duresa de la vida extensible a tota la població de postguerra.

Fité ha destacat els grans encerts de la novel·la: la desaparició de l’autora per donar protagonisme als personatges, l’ús del llenguatge, especialment de la parla pallaresa, que és en tot moment coherent amb els personatges i no representa cap dificultat pel lector estandard perquè el significat s’entèn perfectament pel context.

Algunes de les expressions ressaltades han estat “tenir els nervis fora de tupí”, “quin fato més orc”, “esquerar els fills”, “fer sirgar”, “fer supo-supo”, “acaçar el tamarro”, “fer d’espelma”, “escolrit com una antosta”, etc.

Per la seva part, Maria Barbal ha explicat que la novel·la està basada en uns papers escrits per un soldat durant la Guerra Civil espanyola i  la relació de la novel·la amb el Pallars i en concret Pedra de tartera, encara que no n’és la continuïtat. També ha detallat aspectes relacionats amb la llengua emprada i la caracterització dels personatges. 

La presentació ha estat acompanyada de la lectura de diferents fragments de la novel·la en què el públic ha pogut participar.

Presenten a Tremp 'A l'amic escocès', la darrera novel·la de Maria Barbal
Comentarios