28.01.2022 |
Viure als Pirineus

CULTURA

Els alumnes de la Vall Fosca exposen imatges familiars d’entre 1900 i 1950 amb els nens com a protagonistes

Els alumnes de l’Escola La Vall Fosca, a La Plana de Montrós, han inaugurat una exposició fotogràfica amb setanta imatges a partir del projecte ‘Retratem-nos’. La mostra, que s’exposa al mateix centre educatiu, té el seu origen en les fotografies d’arxius particulars que han recollit tots els alumnes de l’escola (des de la Llar d’infants fins a 6è de Primària) durant els mesos de gener i febrer. Són imatges familiars d’entre 1900 i 1950 i en blanc i negre que s’agrupen en 5 àmbits: vida familiar, vida infantil, vida de poble, activitats tradicionals i pobles i paisatge i tenen com a protagonistes els nens.

vallfosca
Els nens, protagonistes d'un projecte fotogràfic a la Vall Fosca.
Els alumnes de la Vall Fosca exposen imatges familiars d’entre 1900 i 1950 amb els nens com a protagonistes

La iniciativa ‘Retratem-nos’ sorgeix de l’exposició ‘Caçadors de Mirades’ del Museu Hidroelèctric de La Torre de Capdella, que des de l’any passat mostra imatges de gran format de familiars a les façanes de les cases. L’èxit de la iniciativa ha motivat que es prorrogui fins al juny d’enguany, i que ha convertit la Vall Fosca en un museu a l’aire lliure amb fotografies familiars de gran format a les façanes de les cases.

Amb aquest projecte escolar, que parteix de l’èxit de l’exposició ‘Caçadors de Mirades’, el Museu vol donar eines als nens i nenes per recuperar la memòria, reforçar la identitat i dotar-los d’instruments perquè puguin explicar com era la Vall de fa 100 anys.

“L’objectiu és crear un relat de la Vall Fosca, tal com ja es fa amb el Concurs de Microrelats, que es convoca per 3r any i del qual s’entreguen els premis durant el mes d’agost”, segons explica la directora del Museu, Eva Perisé.

Les imatges que es recullin a l’exposició ‘Retratem-nos’ serviran d’inspiració per al Certamen Literari infantil Joan Gelabert i Crosa, organitzat per l’AMPA i la Llar d'Infants Municipal de l’escola la Vall Fosca. A banda, el projecte escolar també preveu un taller el dia 26 de marçde 9.00 a 11.00 h sobre fotografia històrica (impulsat pel mateix Museu) i l’explicació de les diferents tècniques fotogràfiques.

vallfosca1

La Vall Fosca, museu a l’aire lliure

Després d’obrir un període de participació ciutadana es van poder identificar més de 110 persones. Actualment, “els veïns de la vall fan de guies turístics als nouvinguts i els expliquen qui eren els seus avantpassats mirant a les imatges que estan penjades a les cases. Hem fet un Museu a l’aire lliure sense adonar-nos-en”, explica la directora del Museu, Eva Perisé.

En el projecte ‘Retratem-nos’, els nens, des de la llar d’infants fins a 6è de primària, de l’escola Vall Fosca, situada al poble de La Plana de Mont-ros, han recollit fotografies d’entre 1900 i 1950, on els protagonistes són els nens. El material es va acabar de recollir el passat 18 de febrer i l’exposició es va inaugurar el 6 de març a l’escola.

La fotografia, un tret distintiu de la Vall Fosca

El Museu Hidroelèctric de  de Capdella vol treballar la fotografia com a tret distintiu únic d’un territori. Segons explica la directora del Museu, Eva Perisé, amb aquests projectes construïm un relat de la Vall Fosca a través de la fotografia.

“Llegir el territori a través de la fotografia, atès que la Vall Fosca és pionera en aquest suport. És un territori pirinenc que aposta per llegir el territori a través de la fotografia, ja que amb l’arribada de les hidroelèctriques, els veïns de la Vall disposen d’un ampli arxiu fotogràfic familiar”, explica Perisé

Amb aquest projecte escolar, un apèndix de l’exposició ‘Caçadors de Mirades, es volen donar eines als nens i nenes per recuperar la memòria, reforçar la identitat i donar-los instruments perquè puguin explicar com era la Vall de fa 100 anys. Amb aquesta nova exposició, el Museu podrà tenir un inventari fotogràfic més ampli.

Els alumnes de la Vall Fosca exposen imatges familiars d’entre 1900 i 1950 amb els nens com a protagonistes
Comentarios