MUNICIPIS

La Pobla de Segur aposta pel turisme de natura i esports sol·licitant una subvenció de tres milions d’euros

Aquest projecte pretén convertir la Pobla en un centre de referència del turisme actiu, esportiu i d’ecoturisme del Pirineu, dotant-la dels equipaments necessaris i treballant conjuntament amb els professionals dels esports de muntanya
La Pobla de Segur turisme 2
photo_camera El pantà de Sant Antoni i la Pobla de Segur al fons / lapobladesegur.cat

L’Ajuntament de la Pobla de Segur ha sol·licitat una subvenció a la convocatòria extraordinària de Plans de Sostenibilitat Turística en Destins del Ministeri d’Indústria, comerç i Turisme. El projecte, anomenat “La Pobla de Segur: natura i esport. Projecte integral d’adequació de la façana fluvial” està pressupostat en 3.386.000 €, té un període d’execució de 2022 a 2024, i pretén dur a terme una millora de tota la façana fluvial del municipi, des de la Pobla de Segur i fins al Congost de Collegats.

Aquest projecte pretén convertir la Pobla en un centre de referència del turisme actiu, esportiu i d’ecoturisme del Pirineu, dotant-la dels equipaments necessaris i treballant conjuntament amb els professionals dels esports de muntanya i acompanyant a les empreses en la creació de nous productes turístics que ajudin a desestacionalitzar els períodes d’activitat turística.

S’ha plantejat un projecte integral que engloba des de la zona de l’àrea vacacional –al costat de l’estació de tren-, la cua del pantà de Sant Antoni, la zona anomenada Parc dels Raiers –al costat de la rotonda del Pont de Claverol- i fins al Congost de Collegats. Estan previstes actuacions ens els quatre eixos que marquen els Plans de Sostenibilitat Turística: en l’àmbit de la transició verda i sostenible, en la millora de l’eficiència energètica, en la transició digital i en la competitivitat.

Per cada un dels eixos s’han previst diverses actuacions. Pel que fa a l’eix de la transició verda i sostenible s’ha plantejat una via verda que uneixi el camí de Salàs fins l’àrea de descans de Morreres al Congost de Collegats, amb l’objectiu que en un futur pugui arribar fins a Gerri de la Sal i Sort. Aquesta actuació també preveu el pas per l’antiga carretera, de forma que les bicicletes no hagin de passar per dins els túnels com ara, amb la perillositat que comporta, i preveu també l’enllaç entre els dos túnels. També inclou un punt de recàrrega de bicicletes elèctriques situat a l’Estació d’Esports i Natura del Pirineu. En aquest mateix eix també s’ha previst l’adequació de la zona del Parc dels Raiers, inclòs a la Xarxa Natura 2000, i situada a la confluència dels rius Flamisell i Noguera Pallaresa, amb equipaments i serveis que millorin l’ús públic però assegurant la seva conservació i posant en valor la biodiversitat, sobretot l’observació d’aus a la cua del pantà. També inclou dues passarel·les, una sobre el riu Flamisell a la zona de l’àrea vacacional i una altra sobre el riu Noguera Pallaresa a la zona del Barranc de l’Infern.

Per a l’eix d’eficiència energètica s’ha previst la instal·lació d’un district heating de caldera de biomassa per donar servei a l’edifici de serveis de l’àrea vacacional i als bungalows turístics, que està previst que l’any vinent ja els pugui gestionar l’Ajuntament. També contempla actuacions d’eficiència energètica en enllumenat, reg i climatització dels diversos equipaments i serveis inclosos en aquest projecte.

La Pobla de Segur turisme

L’eix de transició digital preveu la creació d’una web de turisme actiu, una plataforma digital de gestió dels bungalows i l’àrea de servei d’autocaravanes i una ruta interpretativa de flora, fauna i patrimoni cultural que segueixi la via verda de Collegats. També està previst oferir cobertura mòbil, wifi i un punt de rescat a la zona de Collegats, punts d’alerta per inundacions als dos rius, Noguera Pallaresa i Flamisell, gestió de l’eficiència energètica i càlcul de la petjada de carboni amb mitjans digitals i sistemes digitals amb sensors i enquestes online per conèixer l’impacte que genera el turisme.

Pel que fa a l’eix de competitivitat, es preveu adequar la piscina de l’àrea vacacional, crear una pista d’atletisme a la plaça de les Pobles, dotar de vestuaris l’edifici de serveis i col·locar una rampa d’accés, moll flotant i platgeta a la cua del pantà a la zona de l’àrea vacacional. Es preveu també crear un camp d’eslàlom i rull al riu Noguera Pallaresa i actuacions de formació i acompanyament als empresaris per la creació de nous productes turístics i per elevar la rentabilitat de productes ja existents i millorar la digitalització.

Marc Baró, alcalde de la Pobla de Segur, destaca que “és un projecte ambiciós però alhora molt coherent amb el territori, integral, que pretén compatibilitzar la conservació amb l’ús turístic responsable, en definitiva, que sigui un instrument de desenvolupament local, de creació de llocs de treball i ajudi a posar fre a la pèrdua de població que patim les zones rurals”.

Aquest projecte integral s’ha desenvolupat gràcies a la implicació tant política com tècnica i amb el suport de l’empresa DECABA Turisme i Desenvolupament Local, que actualment està treballant en el Pla Estratègic de Turisme de la Pobla de Segur. Els Plans de Sostenibilitat Turística en Destins estan finançats pel Pla de Recuperació, Transformació i Resiliència.