La Plataforma de la MAT al Pallars planteja 3 dies d'acampada per protestar pel nou corredor Penyalba-Isona

Una vintena de persones recorren els carrers de Tremp repartint tríptics informatius sobre la infraestructura elèctrica que ha de travessar la comarca

foto_3244954 (1)
photo_camera Una imatge de la Plataforma Unitària Contra l'Autopista Elèctrica al Pallars a la Plaça Capdevila de Tremp el 14 d'agost del 2017. Foto: Marta Lluvich

La Plataforma Unitària Contra l'Autopista Elèctrica al Pallars ha convocat una acampada de 3 dies, a la Plaça Capdevila de Tremp durant el mes de setembre, per mostrar el seu desacord amb la nova línia d'alta tensió, que s'ha projectat entre Penyalba (Aragó) i Isona (Pallars Jussà), i repotenciacions de línies com Foradada del Toscar (Aragó) i la Pobla de Segur (Pallars Jussà). Una vintena de contraris a la línia han recorregut, aquest dilluns, alguns carrers de Tremp, per repartir tríptics i informar del que suposarà aquest projecte pel territori. La Plataforma considera totalment innecessària aquesta línia. Les alarmes es van encendre després que una instal·lació clau per a la línia, la subestació d'Isona, obtingues la declaració d'impacte ambiental favorable per part del ministeri de Medi Ambient.

La resolució del govern espanyol és del 7 de juliol i va sortir publicada dimarts de la setmana passada, el 25 de juliol, al Butlletí Oficial de l'Estat (BOE).

La recent resolució del ministeri de Medi Ambient esmenta el traçat previst per a la MAT a través de 23 municipis; de Lleida (5) i Osca (18). Els aragonesos són Penyalba, Valfarta, Vilanova de Sixena, Ontinyena, Alcolea de Cinca, San Miguel de Cinca, Montsó, Castejón del Puente, Almúnia de Sant Joan, Fonts, Estadella, Graus, Capella, Lasquarri, Monesma i Queixigar, Tremuja i Pont de Montanyana. El traçat de la línia inclou cinc municipis del Pallars Jussà -Tremp, Castell de Mur, Gavet, Llimiana i Isona- i en total tindria 147 quilòmetres de cables de 400 quilovolts (Kv) entre Isona i la localitat de Penyalba, a Osca.

L'empresa promotora, Red Eléctrica de España (REE), preveu començar a construir la subestació a finals d'any mentre que de moment ajorna fins més enllà del 2020 la resta del corredor elèctric.

La plataforma unitària contra l'Autopista Elèctrica engloba veïns del Pallars Jussà i Osca. Aquest dilluns després de recórrer els carrers de Tremp, s'han reunit en assemblea a la Plaça Capdevila on s'hi ha sumat una trentena de persones que han decidit acampar tres dies al mig de Tremp per mostrar la seva postura contraria a la línia.

Amb la tramitació de la subestació d'Isona, REE recupera el projecte de la MAT del Pallars després d'uns anys en suspens per la gran oposició popular i institucional que va generar. El 2011 i 2012 la plataforma ja va organitzar múltiples actes de protesta. Els ajuntaments afectats i el consell comarcal del Jussà van presentar fins a un miler d'al·legacions i la Generalitat va emetre un informe desfavorable. Malgrat tot, l'octubre del 2013 Red Eléctrica va formalitzar la compra dels terrenys on s'ha de construir la subestació prop del nucli de Figuerola d'Orcau, al terme d'Isona.

Des del territori temen que al darrere dels moviments de Red Eléctrica hi ha la intenció última de tirar endavant la interconnexió elèctrica amb França per aquest costat del Pirineu. El portaveu de la plataforma unitària contra l'autopista elèctrica, Josep Feria, demana, en primer lloc, que institucions i entitats presentin el màxim d'al·legacions al projecte de la subestació.

Feria considera que la línia no és necessària i només busca el benefici econòmic de REE. Des del moment que es fa l'obra ells ja guanyen diners, insisteix. A més, reclama una moratòria de tots els projectes de recreixement de línies elèctriques i pensar en alternatives menys nocives per la salut de les persones i pel territori apostant per les energies renovables.

La Plataforma demana per la línia Foradada del Toscar-La Pobla de Segur que les institucions facin un front comú per aconseguir que REE rectifiqui i allunyin la línia dels nuclis urbans. Pel que fa al pas d'aquest corredor, de 220Kv, pel Pallars Jussà passa a 350 metres de Torre de Tamurcia, a 3,6 metres de Torogó, a 160 metres d'Espluga Serra, a 230 metres de Serradell, a 8 metres de la Borda de Seix-Serradell, 680 metres de Toralla o 570 d'Erinyà. A la Pobla de Segur passa a 12 metres d'algunes cases d'una urbanització.

La Plataforma indica que, en aquest cas, a l'expedient d'informació pública es posa de manifest ''una suposada omissió de nuclis habitats en la informació ambiental proporcionada pel promotor'' i creu que cal aportar informació de detall de tots els nuclis existents en un radi de 100 metres de l'eix longitudinal de la línia i justificar el compliment de les prescripcions tècniques envers les distàncies mínimes de seguretat.

La plataforma creu que el projecte resulta ''inacceptable'' i suposa un ''autèntic atemptat contra la salut pública'' per ''l'obstinació de Red Eléctrica de España de no modificar ni un mil·límetre del traçat d'aquesta línia, construïda tan a prop de les poblacions afectades com perquè en diversos casos els seus cables arribin a sobrevolar cases habitades.