El Pirineu es queda sense reserves de neu

L'estiu serà llarg. Les elevades temperatures d'aquest inici de maig han aigualit les reserves de neu del Pirineu. L'any passat, el dia 11 de maig, hi havia un 50% més de reserves de neu de les que hi ha avui a les muntanyes del país.

11194627_830492596987358_6887285101580458639_o
photo_camera Imatge de Certascan, aquest cap de setmana. Hi ha molta menys neu que els darrers anys. Foto: Ajejandro Gamarra.

Les elevades temperatures de primers de maig, que aquesta setmana seran de més de 10 graus per sobre de la mitjana en aquesta època de l'any, han desfet bona part de les reserves de neu del Pirineu. Les temperatures s'esperen especialment elevades, de rècord, aquest dimarts i encara més el dimecres. 

La situació de neu als cims del Prepirineu ja era escassa a causa de les poques nevades d'aquest hivern i en ple Pirineu tot i que les nevades han estat més abundants, sobretot a la cara nord, el fort ritme del desgel fa que les reserves estiguin sota mínims.

Pantans i cultius agrícoles

Això ha tingut una conseqüència immediata en els pantans pirinencs que són plens de gom a gom. La neu s'ha convertit en aigua molt aviat i ha omplert els pantans.

La forta calor d'aquests dies tindrà, també, conseqüències negatives en els cultius de cereal, especialment en les zones de secà que perdran bona part de la collita. La calor també perjudicarà els cultius de regadiu ja que els farà madurar de forma més precipitada i es reduirà la producció i la qualitat del cereal.