INSTITUCIONS

El Pallars Jussà destinarà 450.000 euros a dinamitzar els eixos comercials de Tremp i la Pobla de Segur

En total s’invertiran 447.878 €, finançats al 100% amb fons Next Generation del Ministeri d’Indústria i Turisme
Comerç associat de Tremp
photo_camera El Pallars Jussà destinarà 450.000 euros a dinamitzar els eixos comercials de Tremp i la Pobla de Segur / CAT

El ple del Consell Comarcal del Pallars Jussà ha aprovat aquest dimarts dos convenis amb la Pobla de Segur i Tremp respectivament per desenvolupar accions de dinamització dels seus eixos comercials. En total s’invertiran 447.878 €, finançats al 100% amb fons Next Generation del Ministeri d’Indústria i Turisme, en projectes com la implantació de guixetes intel·ligents en diferents municipis per a la distribució de comandes, la implantació d’alternatives en l’ús d’envasos d’un sol ús que siguin més sostenibles, formació digital per a comerciants o campanyes de sensibilització per a comerciants i consumidors, entre altres.

D’altra banda el plenari ha aprovat també la Declaració de Bé cultural d’interès local (BCIL) de diversos elements patrimonials dels municipis d’Isona i Conca Dellà, Sarroca de Bellera i Senterada. Entre ells destaquen el conjunt d’elements megalítics que es trobem al terme de Senterada alguns d’ells molt visitats com el dolmen de “la Casa Encantada” o el menhir de Casó, entre altres que formen un conjunt únic per la seva naturalesa i conservació i per la concentració en un únic municipi de tants exemples d’aquest tipus d’arquitectura prehistòrica.

Ple CCPJ 28 novembre 2023
Ple del Consell Comarcal del Pallars Jussà / CCPJ

També s’han declarat BCIL l’església de Santa Maria d’Avellanos i l’església parroquial de Sant Miquel de Sas al municipi de Sarroca de Bellera i el Santuari de la Mare de Déu de la Posa i la font de la Plaça d’Isona i entorn al municipi d’Isona i Conca Dellà.

El president del Consell, Ramon Jordana,  ha afirmat que la declaració d’aquests espais  com a Bé Cultural, posa en valor el patrimoni de la nostra comarca , en permet la seva protecció i dóna accés a ajuts per a la seva restauració, conservació o difusió.

Finalment el ple del consell també s’ha sumat unànimement a la moció presentada per l’Associació Catalana de Municipis per a la millora del finançament dels ens locals a Catalunya. Des del consell comarcal del Pallars Jussà es constata que, mentre que les partides pressupostàries s’han hagut d’anar incrementant en funció de l’increment de preus, les bases del finançament dels ens locals no s’han modificat substancialment en els darrers anys provocant l’empobriment d’aquetes administracions.