POLÍTIQUES DE MUNTANYA

Les alcaldies del Pallars Jussà demanen prémer l'accelerador de la nova llei d'alta muntanya

La directora general de Muntanya i Litoral, Roser Bombardó, ha presentat la proposta de la nova llei, així com el Pla d'accions l'Estratègia dels Pirineus.
Alcaldies Pallars Jussà nov 2023 1
photo_camera Les alcaldies del Pallars Jussà demanen prémer l'accelerador de la nova llei d'alta muntanya / CCPJ

La directora general de Muntanya i Litoral, Roser Bombardó, ha presentat avui davant del Consell d’Alcaldies del Pallars Jussà la proposta de la nova Llei d’Alta Muntanya així com el Pla d'accions l'Estratègia dels Pirineus.

El Consell d’Alcaldies del Pallars Jussà ha manifestat la necessitat d’una nova llei d’Alta Muntanya que inclogui polítiques específiques per aquests territoris i ha demanat accelerar la tramitació parlamentària perquè aquesta llei sigui una realitat pròximament.

Segons ha explicat Roser Bombardó, la nova llei, a diferència de l’anterior aprovada el 1983, defineix un àmbit territorial més restringit seguint criteris físics i demogràfics que inclou les 6 comarques de l’Alt Pirineu i l’Aran més el Solsonès, Ripollès i el Berguedà.

Segons Bombardó la nova llei, que ja disposa d’un nou text articulat i ben aviat sortirà a exposició pública, ha de dotar d’eines i recursos per promoure polítiques que parteixin del propi territori. Una d’aquestes eines serà l’Institut de Desenvolupament de l’Alt Pirineu i Aran (IDAPA) que assumirà noves funcions. D’una banda, operarà com a observatori del territori i també com a oficina tècnica des d’on es desenvoluparan els projectes estratègics que es defineixin dins del Pla d’Actuacions Estratègiques que es preveu que s’elabori cada sis anys.

IMG_20231201_120749
Les alcaldies del Pallars Jussà demanen prémer l'accelerador de la nova llei d'alta muntanya / CCPJ

També s’ha presentat davant el Consell d’Alcaldies, el projecte “Estratègia del Pirineu” que ve a ser el primer pla d’actuacions que es desenvoluparà com a programa pilot. Joan Masferrer, director General d’Estratègia Territorial, ha explicat els eixos que inclou el pla, així com els projectes que en pengen i que han de complir les premisses de ser transformadors del territori i singulars.

Els eixos que inclou aquest pla “Estratègia del Pirineu” són l’habitatge, potenciar el coneixement, la gestió forestal, el transport i la mobilitat, la gestió del sector primari, el turisme, l’esport de muntanya i les energies renovables.

Els alcaldes i alcaldesses del Pallars Jussà han mostrat la seva preocupació per la gestió forestal donat que afecta molts municipis com a propietaris que són grans extensions de massa forestal. En aquest sentit, el president del Consell d’Alcaldies, Jordi Navarra, ha posat de manifest, juntament amb altres alcaldes i alcaldesses, la manca de recursos per fer una bona gestió d’aquest recurs i el perill greu d’incendi en què es troben molts d’ells.

També la manca d’habitatge o la precarietat de moltes vies d’accés a nuclis, han estat altres dels eixos que des de les alcaldies del Pallars Jussà es consideren prioritàries de cara a millorar les condicions dels municipis pirinencs i evitar-ne la despoblació.