FIRES I TRADICIONS

Palau de Noguera atreu centenars de visitants a la primera edició de “Palau vila hospitalera”

“Palau vila hospitalera” ha reivindicat el passat hospitaler de Palau de Noguera, nucli agregat al municipi de Tremp, i mostrat el llegat dels Hospitalers de Malta al poble.
Palau de Noguera
photo_camera Conferència sobre els cavallers de l’Ordre de Sant Joan de Jerusalem al Pallars / Andreu Ausàs i Call

L’associació Palatium i l’Ajuntament de Tremp han organitzat, aquest dissabte, la primera edició la jornada de rememoració històrica i fira de territori “Palau vila hospitalera”, que vol reivindicar el passat hospitaler de Palau de Noguera, nucli agregat al municipi de Tremp, i mostrar el llegat dels Hospitalers de Malta al poble.

Diversos veïns han habilitat els seus cellers per fer-los visitables, així com un forn de pa antic, també han adaptat dues eres on s’han instal·lat exposicions de les obres pictòriques dels artistes Peter Allan Hull i Miquel Seguer.

El tret de sortida del programa ha consistit en una caminada popular de Tremp a Palau, per l’antic camí de la verneda, i a l’arribada s’ha ofert un esmorzar popular a base de llonganissa i torrades.

IMG-20220626-WA0010
Palau de Noguera va obrir els seus cellers amb motiu de la jornada de rememoració i fira de territori / Andreu Ausàs i Call

L’acte central de la jornada ha estat una representació teatral conduïda per Eduard Muntada sobre la visita del comanador de Susterris al Priorat de Palau. La interpretació ha anat a càrrec de la companyia local Teatremp i veïns de la localitat. I també ha tingut lloc una xerrada sobre els cavallers de l’Orde de Sant Joan de Jerusalem al Pallars (Orde de Malta).

IMG-20220626-WA0003
L'església de Palau de Noguera va quedar petita per escoltar la conferència sobre els cavallers de l’Ordre de Sant Joan de Jerusalem al Pallars / Andreu Ausàs i Call

A mitja tarda s'ha celebrat la fira de territori al centre de la vila, que ha comptat amb la presència d’una dotzena de productors agroalimentaris locals i artesans de la comarca. I tothom que ho ha desitjat ha pogut tastar el tradicional Tinyol, un panet farcit de verdures de temporada escalivades amb una ració de proteïna a escollir entre llonganissa, arengada o formatge. Tot plegat combinat amb una copa de qualsevol dels vins o cerveses que participen a la fira.

En el decurs de la jornada, hi ha hagut diverses propostes musicals: gòspel a càrrec de Go Go Pallars; concert d’acordió amb Mercè Morera i versions de rock amb Aleix i Roger Farré per acabar

comentaris