GEOLOGIA

L'ICGC comença els treballs per garantir la seguretat de l'ermita de la Mare de Déu del Castell de Rivert

L'actuació costarà uns 10.000 euros
Mare de Déu del Castell de Rivert 1
photo_camera Visita de tècnics a la zona rocosa de l'ermita romànica de la Mare de Déu del Castell de Rivert / ICGC

L'Institut Cartogràfic i Geològic de Catalunya (ICGC) ha començat els treballs geotècnics de monitoratge de les esquerdes aparegudes en l'ermita romànica de la Mare de Déu del Castell de Rivert (Pallars Jussà). L'objectiu és estudiar possibles moviments de la cinglera al capdamunt de la qual es troba l'ermita, avaluar la seguretat de l'edificació i de les cases properes i analitzar si calen actuacions de reforç del massís rocós. L'any 2022, l'Ajuntament de Conca de Dalt va alertar de l'aparició d'algunes esquerdes a l'ermita i tècnics de l'ICGC s'hi van desplaçar per fer-hi una inspecció. Fruit d'aquella visita, l'ICGC va determinar que la zona té una perillositat mitjana per possibles despreniments. L'actuació tindrà un cost d'uns 10.000 euros.

Mare de Déu del Castell de Rivert 2
Visita de tècnics a la zona rocosa de l'ermita romànica de la Mare de Déu del Castell de Rivert / ICGC

Els sensors que s'instal·len per al control de les esquerdes recullen les dades i les envien a l'ICGC, on s'aniran processant amb la voluntat de comptar amb les primeres conclusions d'aquí a un any. La instal·lació dels aparells i l'anàlisi de les dades es finançarà gràcies als fons del projecte europeu POCTEFA: SPIRAL (Estratègia Pirenaica d'Avisos per esllavissades), en el qual participa l'ICGC.

Mare de Déu del Castell de Rivert 3
Treballs geotècnics per garantir la seguretat de l'ermita romànica de la Mare de Déu del Castell de Rivert / ICGC

El projecte treballa per disminuir les afectacions de les esllavissades mitjançant l'adopció d'una estratègia transfronterera de protecció comuna que millori la seva previsió i prevenció, així com la preparació per a l'emergència, tant a escala regional com local.

La petita ermita del segle XI formava part de l'antic castell de Rivert, desaparegut, se situa dalt d'un turó que domina el poble pel nord i es troba en desús. El nucli antic del poble de Rivert se situa a recer de la cinglera.