FESTIVALS DE SENDERISME

La literatura serà la protagonista del Festival de Senderisme de la Vall Fosca

Del 4 al 7 de juliol, se celebrarà la 9a edició del festival de senderisme de la Vall Fosca, que forma part d’un cicle de dotze festivals de senderisme als Pirineus, tots amb la filosofia de donar a conèixer el territori i els seus camins a través de caminades i posant en valor la figura dels guies locals.
Senderisme Vall Fosca 1
photo_camera La literatura serà la protagonista del Festival de Senderisme de la Vall Fosca / @visitvallfosca

El tret de sortida del Festival de Senderisme de la Vall Fosca serà el mateix dia 4 de juliol a la tarda, amb l’activitat estrella del festival, que inclourà l’estrena de la Georuta del Carrilet, ubicada al Parc Nacional d’Aigüestortes i Estany de Sant Maurici i al Geoparc Orígens, un sopar i una activitat d’observació del cel nocturn en aquesta zona declarada destinació Starlight per la UNESCO el 2018.

Dins del programa trobarem activitats on descobrirem vestigis de la guerra civil; ens endinsarem a la terra dels bruixots on va tenir lloc un judici contra persones acusades de bruixeria; aprendrem a identificar els cants dels ocells; descobrirem històries de camins i jugarem a ser exploradors per descobrir els secrets de la biodiversitat.

Senderisme Vall Fosca 2
La literatura serà la protagonista del Festival de Senderisme de la Vall Fosca / @visitvallfosca

La literatura també serà molt present en aquesta edició del festival. El divendres, el periodista Quico Sallés presentarà el llibre Quan sonava la sirena, de Manel Gimeno, mentre que dissabte s’inaugurarà l’exposició "HISTÒRIES I CAMINS. Passeig literari pels camins pirinencs", creada des de la Taula de Camins de l’Institut per al Desenvolupament i la Promoció de l’Alt Pirineu i Aran (IDAPA). Es tracta d’una exposició centrada en històries que amaguen els camins dels Pirineus i que es podrà visitar durant tot l’estiu al Museu Hidroelèctric de Capdella. Finalment, el diumenge, podrem descobrir alguna d’aquestes històries en el recorregut de Capdella al pontet de Rus, de la mà de l’escriptora Núria Garcia Quera.

Enguany es tornarà a recrear un campament de muntanya d’estiu com els que organitzaven les entitats excursionistes de començaments del segle XX. Ubicat als afores de la Pobleta de Bellveí, aquest campament es podrà visitar durant tot el cap de setmana i acollirà la presentació del llibre del Manel Gimeno, així com tallers d’acampada i supervivència gratuïts.

Senderisme Vall Fosca 3
La literatura serà la protagonista del Festival de Senderisme de la Vall Fosca / @visitvallfosca

El Festival de senderisme de la Vall Fosca és una iniciativa local que és possible gràcies a la col·laboració d’entitats com l’Institut Centre d’Estudis de Muntanya del Pallars (ICEMP), on es formen guies de muntanya, l’IDAPA o la cooperativa Alba Jussà, que ofereix serveis a persones i famílies amb discapacitat, en risc d'exclusió i vulnerables del territori amb l'objectiu d'acompanyar-les en el seu cicle de vida.