ASSOCIACIONISME

L'Ateneu del Pallars demana més ajuda per fer front a la rehabilitació l'antiga Lira de Tremp

L’Ateneu del Pallars va fer entrega del primer premi La Lira a la revista digital La Mira
Ateneu del Pallars 2
photo_camera Francesc Canosa i Magda Gregori (centre) van rebre el premi / ATENEU DEL PALLARS

El proppassat 30 de desembre, coincidint amb la presentació del projecte de l’Ateneu del Pallars, es va fer entrega del primer premi La Lira a la revista digital La Mira per l’article Operació Lira de Tremp: salvant la cultura i el futur. Publicat el 20 de gener de 2023, el reportatge ha estat reconegut per la seua contribució a la campanya de recaptació d’emprèstits per a la compra de l’edifici de La Lira Vella de Tremp. El text s’acompanya amb un reportatge fotogràfic de Jordi Borràs Abelló.

Els periodistes Francesc Canosa Farran i Magda Gregori Borrell, el primer com a director en el moment de la publicació del text i la segona com a actual directora de La Mira, van recollir el guardó. En el seu parlament, Canosa ha felicitat l’Ateneu del Pallars per la fundació de la institució i la recuperació de La Lira Vella. “No cau un país mentre hi hagi persones com vosaltres”, va afirmar. El periodista també van reconèixer que “dels molts premis que hem rebut en els cinc anys de trajectòria de La Mira, aquest és el premi que personalment m’ha fet més il·lusió perquè em reconcilia amb les persones”.

L’adquisició de l’immoble, el 15 febrer de 2023, és l’acció més significativa duta a terme per l’Ateneu del Pallars durant el seu primer any de vida. L’entitat ha començat a treballar en la restauració de l’edifici, començant per la teulada i habilitant alguns espais en el seu interior. En aquest sentit, el president de l’associació, Jaume Gelonch Roca, ha fet una crida per tal d’aconseguir més aportacions econòmiques en forma d’emprèstits per poder fer front a les obres.

Ateneu del Pallars 1
Francesc Canosa i Magda Gregori (centre) van rebre el premi / ATENEU DEL PALLARS

Balanç del 2023 i calendari per al 2024

Al llarg del 2023, l’Ateneu del Pallars ha impulsat l’organització d’una sèrie d’actes amb motiu de la diada de Sant Jordi i per la Castanyada, entre altres. També ha col·laborat amb entitats locals com Diables, Malfargats de Pallars, comissions de festes per a l’organització de barres de festes majors i un campionat de botifarra a Tremp, les Falles de Pobla o aplecs de la comarca. A més a més, s’ha impulsat la celebració d’un concert amb l’artista Pau Alabajos.

Per al 2024, l’Ateneu del Pallars planteja continuar amb aquestes activitats, organitzar-ne de noves i seguir fent xarxa amb altres associacions pallareses. Entre les noves accions previstes destaca l’organització d’un cicle de caminades a quatre castells de frontera del Pallars Jussà en col·laboració amb la Societat Amics de la Muntanya (SAM) de Tremp. En concret, es visitaran els castells de Guàrdia, Mur, Sant Gervàs i Llordà. Cal destacar també la col·laboració amb l’Orfeó de Tremp, entitat fundadora de l’edifici de la Lira Vella, amb motiu dels actes del centenari de la institució.

Per poder dur a terme totes aquestes activitats, els membres de la junta també ha fet una crida per captar més socis i animar als actuals a participar activament en les diferents accions i comissions de l’Ateneu.

L’Ateneu del Pallars

L’Ateneu del Pallars és una iniciativa nascuda i constituïda com a associació a finals del 2022, fruit de la inquietud de la ciutadania del Pallars Jussà per dinamitzar la comarca. És una entitat sociocultural sense ànim de lucre que pretén ser una eina transformadora del teixit cultural, social, econòmic i ambiental del territori. Com a seu i primera contribució al territori, l’Ateneu del Pallars ha adquirit l’antic teatre de La Lira de Tremp amb l’objectiu de convertir-lo en un espai de trobada i de foment de la cultura popular, el folklore i les tradicions.