CAMPANYA SOLIDÀRIA

La Fundació Unió de Pagesos de Catalunya impulsa un crowdfunding per ajudar a Casa Xirinell de Vilamitjana

L'objectiu és recollir 50.000 € per ajudar a reconstruir un paller-magatzem, recomprar maquinària perduda i adquirir menjar pel bestiar, cremats en un greu incendi l’estiu passat.
Casa Xirinell - Paller Magatzem 9
photo_camera Paller Magatzem de Casa Xirinell després de l'incendi de l'estiu passat / @uniopagesos ​

La fundació del sindicat majoritari del camp català posa avui en marxa la campanya social de crowdfunding Recuperem el paller-magatzem Casa Xirinell! amb l’objectiu de recollir 50.000 € per ajudar a reconstruir un paller-magatzem, recomprar maquinària perduda i adquirir menjar pel bestiar, cremats en un greu incendi l’estiu passat.

Recuperem el paller-magatzem Casa Xirinell! és la primera campanya social de crowdfunding que impulsa la Fundació Unió de Pagesos de Catalunya (FUPCAT), a través del seu projecte Amics Amigues de la Pagesia. Es tracta d’una iniciativa d’emergència per ajudar a finançar la reconstrucció del paller-magatzem, recomprar maquinària perduda i adquirir menjar pel bestiar que la família Figuera va perdre l’estiu passat en un greu incendi a la seva explotació agrària, a Vilamitjana, al municipi de Tremp, al Pallars Jussà.

Casa Xirinell - Paller Magatzem 1
La Fundació Unió de Pagesos de Catalunya impulsa un crowdfunding per ajudar a Casa Xirinell de Vilamitjana / @uniopagesos

La família Figuera és la tercera generació d’un negoci familiar dedicat a la producció i reproducció de bestiar oví i cabrum de raça xisqueta, autòctona del Pallars, avui formada per uns 900 caps de bestiar. L’incendi, l’11 d’agost passat, va cremar una nau de 1.500 m2 i també maquinària i menjar per al ramat per poder passar l’hivern.

Per ajudar a afrontar una part d’aquestes pèrdues econòmiques, la Fundació Unió de Pagesos de Catalunya (FUPCAT) lidera la campanya per recollir 50.000 €, amb microaportacions a partir de 10 €, que es poden fer amb targeta o transferència en aquest enllaç. Cada donatiu tindrà deducció fiscal al fer la declaració de l’IRPF.
 
Una campanya en dues fases

La campanya s’estructura en dues fases. Avui s’inicia una primera fase de recaptació per a l'aliment del bestiar, fins el proper 29 de febrer. A partir d’aquella data, la recaptació es destinarà a la reconstrucció del magatzem-paller, que serà molt complexa: primer amb un procés de desamiantització, i després amb la pròpia construcció del nou paller-magatzem; i, finalment, la compra de maquinària agrícola.

“Amb aquesta campanya volem ajudar a mantenir l’activitat agrícola ramadera de Casa Xirinell i evitar la desaparició d’aquest negoci familiar viu i de proximitat a Ponent”, ha confirmat Raquel Serrat, presidenta de la Fundació Unió de Pagesos de Catalunya (FUPCAT).

Casa Xirinell - Toni Figuera 1
Toni Figuera a la seva explotació de Casa Xirinell / @uniopagesos

La fundació té previst, a través dels perfils socials d’Instagram i d’X, anar informant puntualment del grau d’assoliment de l’objectiu i de les diverses fases d’inversió d’aquest projecte social que defensa el manteniment de la pagesia al territori.

Acompanyar en situacions d'emergència​

La Fundació Unió de Pagesos de Catalunya (FUPCAT) és una entitat de caràcter privat i sense ànim de lucre de la qual neix la iniciativa Amics Amigues de la Pagesia. És una fundació amb vocació de permanència i té per objecte participar en el desenvolupament humà, econòmic i social del sector agrari i del món rural català, donant suport a la pervivència de les seves estructures organitzatives.

A través del projecte​ Amics Amigues de la Pagesia, la fundació treballa per apropar els mons rural i urbà des d'una triple perspectiva: alimentació, pobles i paisatges. D’aquesta manera es proposa sensibilitzar i conscienciar la ciutadania dels problemes que pateix la pagesia i el món rural del nostre país​; fomentar la solidaritat de la societat civil envers el primer sector de Catalunya; i promoure el consum dels aliments que produeix la pagesia catalana.

El projecte social de la fundació també​ destaca per acompanyar les persones amb risc de vulnerabilitat per situacions sobrevingudes, d’emergència,​ com és​​ el cas dels germans Toni i Imma Figuera de Casa Xirinell, que​ sense el suport de la fundació i ​la campanya de crowdfunding no podrien assumir les despeses imprescindibles per recuperar el funcionament del negoci familiar, després de l’incendi patit l’estiu passat​ a la seva explotació agrària​ ramadera.