PATRIMONI

L'aplec de Mur dona el tret de sortida al centenari de l'arrencament de les primeres pintures del romànic català

El director del MNAC, Pepe Serra, i el director executiu de l'Agència Catalana de Turisme, Patrick Torrent, assistiran a la que és una de les trobades amb més tradició del Pirineu.

Mur
photo_camera Reproducció del fresc original de la Col·legiata de Santa Maria de Mur

L’estiu del 1919, la col·legiata de Santa Maria de Mur (Pallars Jussà) va viure uns fets que van suposar un punt d’inflexió en la preservació i la protecció de l’art a Catalunya. Va ser arrencat i venut el fresc de l’absis de l’església, un pantocràtor del segle XII, que va acabar al Museum of Fine Arts de Boston, on segueix a dia d’avui. Les de Mur van ser les primeres pintures del romànic català que van viure aquesta sort i per tal d’evitar la venda a l’estranger de més patrimoni, la Mancomunitat de Catalunya va engegar una campanya de salvament dels frescos i escultures romàniques del Pirineu, que varen ser depositats a l’actual Museu Nacional d’Art de Catalunya (MNAC).

L’aplec de Mur, que enguany se celebrarà el diumenge 5 de maig, dona el tret de sortida al programa d’activitats que diverses entitats públiques i privades han preparat en commemoració d'aquests fets, que van suposar un punt d’inflexió en la preservació i la protecció de l’art a Catalunya. El director del MNACPepe Serra, i el director executiu de l’Agència Catalana de TurismePatrick Torrent, assistiran a l’aplec per presentar oficialment el programa, titulat “Mur: cent anys de l’arrencament de les pintures” i emmarcat dins l’Any del Turisme Cultural 2019.

Un grup de periodistes i operadors turístics de Boston (EUA), ciutat on es troben els frescos originals, també seran a Mur el dia de l’aplec en el marc d’un recorregut organitzat entorn del romànic català. L’objectiu d’aquesta experiència és desenvolupar un producte turístic internacional amb l’art romànic català com a eix vertebrador.
El de Mur és un dels aplecs més tradicionals i de renom de la zona, sent el seu tret característic la trobada de banderes dels pobles del Pabordat (aquells que antigament depenien de la Col·legiata de Santa Maria de Mur). L’acte serà presidit per les autoritats polítiques i eclesiàstiques locals. 

Els fets de 1919
L’any 1919, el marxant d’art nord-americà Ignasi Pollak va comprar les pintures de l’absis de la Canònica de Santa Maria de Mur al responsable de la parròquia. Tres experts italians les arrencaren a través de la tècnica de l’strappo, sent la primera vegada que es practicava aquest sistema a Catalunya. Per tal de facilitar-ne l’extracció i el trasllat a Barcelona, on les esperava el col·leccionista Lluís Plandiura, van dividir les pintures en tres parts.

El president de la Mancomunitat, Josep Puig i Cadafalch, el pintor Joan Vallhonrat, el museòleg Joaquim Folch i Torres, i el director de la secció d’Art Medieval i Modern de la Junta de Museus, Jaume Bofill, varen intentar evitar l’exportació de l’obra i, fins i tot, aturar-ne la venda, però no disposaven dels mecanismes legals necessaris.
Dos anys més tard, Plandiura envià les pintures a Nova York. A l’abril de 1921, van ser venudes en una subhasta que guanyà el Museum of Fine Arts de Boston, on encara segueixen. A la Col·legiata s’hi pot veure una còpia, per la qual va ser necessari pagar drets de reproducció.

El programa
Sota el títol “Mur: cent anys de l’arrencament de les pintures” s’engloben una sèrie d’activitats que volen recordar els fets de l’any 1919. Entre els actes previstos destaca el debat, el 14 de setembre, entre Manel Vilar i Martí Gironell sobre les relacions entre col·leccionistes i institucions en l’arrencament de pintures. Vilar és autor del llibre Lluís Plandiura. El gran Col·leccionista, mentre que Gironell parla d’aquests fets en la seva novel·la Strappo. D’altra banda, el cap de setmana del 21 i 22 de setembre es representarà una peça teatral especialment escrita per a l’ocasió i que recrea l’arrencament de les pintures de Mur.
“Mur: cent anys de l’arrencament de les pintures” és una iniciativa conjunta de l’Ajuntament de Castell de Mur, l’Institut per al Desenvolupament i la Promoció de l'Alt Pirineu i Aran (IDAPA), el Bisbat d’Urgell, el Consell Comarcal del Pallars Jussà, l’associació Pirineus.Watt, Peperepep Cultural i Cal Soldat. L’activitat s’emmarca dins de l’Any del Turisme Cultural 2019.

 

comentaris