06.12.2022 |
Viure als Pirineus

ENERGIA

L'Ajuntament de la Torre de Capdella arriba a un acord per liquidar el deute que reclama Endesa

La CUP acusa la companyia de tallar la llum a un veí com a "mesura de coacció" per forçar la resta d'afectats a pagar
CUP concentració Paüls
La CUP va convocar aquest dimarts una concentració a Paüls /CUP
L'Ajuntament de la Torre de Capdella arriba a un acord per liquidar el deute que reclama Endesa

L'equip de govern de l'Ajuntament de la Torre de Capdella (Pallars Jussà), amb el beneplàcit de l'Associació d'afectats pel Conveni, ha arribat a un acord amb Endesa per liquidar el suposat deute d'IVA que la companyia reclama corresponent al període 2015-2020, segons ha informat la CUP de la Vall Fosca. Des d'aquesta formació consideren que el pacte "arriba ara perquè, de la mateixa manera que al 2017 i també a l'hivern, a Endesa li caduca el dret a reclamar a Hisenda". A la vegada, la CUP ha denunciat que la companyia ha tallat la llum a un veí de Paüls com a "mesura de coacció" per forçar la resta d'afectats per aquest litigi a pagar. Els anticapitalistes han convocat una concentració aquesta tarda de suport als veïns d'aquest poble.

L'acord es preveu signar divendres, elevant-lo a Ple, preveu que el consistori aboni la quantitat de 300.834,81 euros a Endesa, en concepte de consum elèctric dels equipaments municipals, lluny del què estableix el Contracte del 1927, segons han explicat des de la CUP.

Els anticapitalistes lamenten l'anunci que l'alcalde Josep Maria Dalmau i el president de l'Associació de la llum, Josep Peró, han traslladat als beneficiaris del Contracte de la llum del 1927. La formació considera que, segurament, arriba "amb menys d'una setmana d'antelació de la data de signatura del pacte per deixar sense marge de maniobra l'oposició i els veïns que no hi estan d'acord, que no són pocs".

Des de la CUP del municipi assenyalen que, "quatre anys després, la història es repeteix i l'equip de govern, ara d'ERC, reedita un pacte sota la justificació d'evitar talls de llum". Els anticapitalistes acusen el govern municipal de "vendre's a l'imperi elèctric d'Endesa" i en denuncien la "incapacitat" de defensar els interessos del municipi i dels seus veïns davant les "amenaces i coaccions" de la companyia. Per això, la CUP demana a l'equip de govern republicà que "faci un pas al costat i dimiteixi".

L'origen d'aquest litigi rau en la suposada aplicació de l'IVA a preu de mercat per part d'Endesa a la Vall Fosca i no segons el conveni del 1927, que establia un preu molt més reduït per l'ocupació dels terrenys municipals on la companyia va instal·lar-hi les centrals hidroelèctriques. Així, els veïns van decidir no seguir abonar l'impost en base al preu de mercat. Es tracta d'un conflicte que fa dotze anys que dura, des de la liberalització del sector elèctric, i que la CUP confia que es resoldrà amb la sentència del TSJC fruit d'una demanda contenciosa administrativa que veïns autoliquidants van interposar contra Endesa i l'Agència Tributària.

Concentració de suport a un veí de Paüls a qui han tallat la llum

La CUP ha convocat a les sis d'aquesta tarda al nucli de Paüls una concentració de suport a un veí del poble a qui la companyia ha tallat la llum, segons els anticapitalistes, "com a mesura de coacció per forçar els veïns autoliquidants a pagar el suposat deute d'IVA que reclama la companyia als beneficiaris del Contracte del 1927". La convocatòria s'ha fet sota el lema 'Els drets dels veïns no es venen, es defensen!'.

L'Ajuntament de la Torre de Capdella arriba a un acord per liquidar el deute que reclama Endesa
Comentarios