17.05.2022 |
Viure als Pirineus

ENERGIA

L’Ajuntament de Llimiana no pot mantenir l’empresa elèctrica municipal i anuncia que la privatitzarà

La CUP demana al Govern de la Generalitat en quina situació està la creació de l’energètica pública catalana
Llimiana 2
Edifici de l'Ajuntament de Llimiana, al Pallars Jussà /AJUNTAMENT
L’Ajuntament de Llimiana no pot mantenir l’empresa elèctrica municipal i anuncia que la privatitzarà

La Candidatura d’Unitat Popular ha presentat una bateria de preguntes avui a Govern de la Generalitat de Catalunya relacionada amb la creació de l’energètica pública, segons l’acord del Ple del Parlament del juny de 2021 i on es determinava que la producció energètica ha de ser propera al lloc on es consumeix, descentralitzada i de fonts renovables.

Precisament aquest cap de setmana, l’equip de govern de l'Ajuntament de Llimiana, al Pallars Jussà, ha pres la decisió de privatitzar l'empresa elèctrica municipal que subministra electricitat a 140 veïnes del municipi i que a banda de vendre energia als abonats també gestiona i té en propietat les línies elèctriques de distribució municipa. L'ajuntament de Llimiana ha pres la decisió després de constatar que l’ha d’adaptar a la normativa espanyola del sector energètic perquè pugui continuar funcionant i d’encarregar estudis que conclouen que aquesta transformació és econòmicament inviable.

Preguntes de la CUP al Govern

En aquest sentit, els anticapitalistes demanen també si Govern preveu fer alguna acció urgent per evitar que es continuïn privatitzant aquests serveis, "ja que això és anar a contracorrent de la creació de l’energètica pública que tant anuncien".

El fet és que les empreses elèctriques municipals poden rebaixar el preu del rebut del subministrament als seus clients (veïns) i gestionen la distribució elèctrica al seu municipi i la seva comercialització, tot i que hi ha certs casos, a més, també en controlen la producció.

La CUP reclama que s’aturi la privatització de les empreses municipals elèctriques i que es posi fil a l’agulla per a crear definitivament l’energètica pública catalana per fer front als límits de la normativa elèctrica espanyola.

Tres municipis pirinencs, a banda de Llimiana, gestionen línies elèctriques amb distribuïdores i venen energia a través de comercialitzadores, aquests són Salàs de Pallars, Talarn i Tírvia  En canvi, Llavorsí, al Pallars Sobirà, té societats de generació i distribució, però no ven energia, perquè va cedir la comercialitzadora a una firma privada al no ser rendible.

L’Ajuntament de Llimiana no pot mantenir l’empresa elèctrica municipal i anuncia que la privatitzarà
Comentarios