SOLIDARITAT

Es compleixen 25 anys de l'assassinat de la infermera i activista trempolina, Flors Sirera

Membre de l’ONG Metges del Món va treballar a Rwanda durant el conflicte de l’Àfrica dels Grans Llacs, essent brutalment assassinada pel Front Patriòtic Ruandès la matinada del 18 de gener
Flors Sirera
photo_camera Flors Sirera va ser assassinada a Ruanda ara fa 25 anys /tremp.cat

Flors Sirera Fortuny (Tremp, 25 d'abril de 1963 - Ruanda, 18 de gener de 1997). Membre de l’ONG Metges del Món va treballar a Rwanda durant el conflicte de l’Àfrica dels Grans Llacs, essent brutalment assassinada pel Front Patriòtic Ruandès la matinada del 18 de gener, ara fa 25 anys.

Flors Sirera 2

Flors Sirera fou seleccionada per Metges del Món per tal de treballar a Ruanda a causa de la seva alta qualificació professional i també a la seva experiència de cooperació anterior. De la mateixa manera que els seus companys assassinats, es va traslladar a la zona dels Grans Llacs d'Àfrica el novembre de 1996 per participar en una acció d'emergència. Un cop finalitzada, va demanar quedar-se per a treballar en un projecte d'assistència a petits hospitals a l'Àfrica, i més concretament a Ruanda, país que es trobava en una difícil situació política i social, quan tot just començaven a fer-se els judicis pel conegut com a Genocidi de Ruanda.

Flors Sirera 3(Arxiu particular)

A principi del 1997 el país encara estava immers en el conflicte congolès i el seu suport a les forces de Laurent Kabila. La nit del 18 de gener de 1997, acabada d'instal·lar a la seva nova casa a Ruengheri, al nord-oest de Ruanda, al costat de la frontera amb Zaire i Uganda, Flors Sirera juntament amb els seus altres dos companys cooperants de l'ONG Metges del Món, el sevillà Manuel Madrazo i el madrileny Luis Valtueña, va ser assassinada pel front Patriótic Ruandès. Socors Avedillo, la quarta persona que integrava l'equip espanyol es va salvar per trobar-se a Goma (Zaire).

El 2009 l'Ajuntament de Tremp va inaugurar al barri de la Font Vella un parc públic urbà amb el nom de Flors Sirera. L'any 2015 el llegat deixat per Flors Sirera fou guardonat amb el "Premi Santi Vidal" atorgat per la Creu Roja de Manresa a persones i entitats per la seva trajectòria en el camp de la solidaritat.

Flors Sirera 4(Arxiu particular)

El 2010, l'Ajuntament de Tremp va reclamar al govern espanyol que intercedís davant de la República de Sud-àfrica per detenir i demanar l'extradició de l'exgeneral de Rwanda Kayumba Nyamwasa. sobre qui pesa des de l'any 2008 una ordre de detenció internacional de l'Audiència Nacional per una llarga llista de delictes que inclou crims de guerra, contra la humanitat, genocidi o terrorisme.

El 2018, el ple de l'Ajuntament de Manresa va aprovar per unanimitat reconèixer la cooperant Flors Sirera amb la primera Medalla de la Ciutat al Mèrit de la Solidaritat.