05.10.2022 |
Viure als Pirineus

ACADÈMIA MILITAR

El Jussà passa del 100% d'ocupació a pràcticament zero en enviar els aspirants a militar a fer les proves a Toledo

El sector empresarial es mostra "molt emprenyat" per aquesta decisió i demana explicacions a les autoritats locals
Pla general de la terrassa d'un bar/restaurant de Tremp el 3 d'agost del 2020. (horitzontal)
Terrassa d'un bar/restaurant de Tremp aquest dilluns/Marta Lluvich
El Jussà passa del 100% d'ocupació a pràcticament zero en enviar els aspirants a militar a fer les proves a Toledo

Els hotels, apartaments i cases rurals del Pallars Jussà han vist com les reserves passaven del 100% a pràcticament zero en qüestió de minuts. Aquest dissabte les reserves d'uns 900 aspirants a militar s'anul·laven en anunciar el Ministeri de Defensa que farien les proves de suboficials a Toledo en comptes de Talarn (on solament es preveu l'arribada dels 280 que s'allotgen al recinte militar). El sector turístic del Jussà lamenta que ningú els hagi preguntat l'opinió sobre l'arribada de 900 aspirants a militar a la comarca. De retruc, els proveïdors dels hotels també s'han vist afectats en veure anul·lades totes les comandes per aquesta setmana.

Les reserves dels aspirants a militar en la majoria dels casos eren fins dissabte dia 8 d'agost però en alguns casos les havien allargat fins al dilluns dia 10 d'agost. A l'Hotel Solé de la Pobla de Segur els aspirants li han anul·lat totes les habitacions, el que suposa unes 70 reserves. Tot i això, manté el 30% de reserves ja que eren de turistes. A l'hotel Segle XX i al Buenos Aires de Tremp les reserves dels militars eren de totes les habitacions i s'han trobat de cop amb la totalitat de les habitacions buides i sense expectatives de poder-les omplir.

Pla general del passeig de Tremp el 3 d'agost del 2020. (horitzontal)
(Foto: Terrasses a la Rambla de Tremp/Marta Lluvich)
Les anul·lacions d'habitacions i dietes han generat una cadena donat que els establiments han anul·lat també les comandes als seus proveïdors.

L'alcaldessa de Tremp, Maria Pilar Cases, ha dit que s'haurà de donar explicacions al Ministeri de Defensa per aquest canvi d'última hora i ha reiterat que des de l'Ajuntament s'han assabentat tant de l'arribada dels 1.200 aspirants a militars al Jussà pels mitjans de comunicació i del seu trasllat a Toledo també per la premsa.

Cases ha insistit que l'únic que volia l'Ajuntament, quan es va assabentar de la notícia i des de l'Acadèmia militar de Talarn se'ls va notificar que era una decisió presa, era que des de l'Acadèmia s'hagués pres totes les mesures de seguretat necessàries per evitar un rebrot.

Aquestes explicacions no convencen als hotelers i restauradors de la comarca i lamenten d'un dia per l'altre el llibre de reserves s'hagi quedat buit.

La no arribada de 900 aspirants a l'Acadèmia militar de Talarn per fer les proves es fa evident a l'entrada del recinte on els vehicles accedien a compte gotes quan havien de ser desenes.

Algunes formacions, com ara Compromís per Tremp, han criticat que des de l'ajuntament es rebutgés el desplaçament de 1.200 militars per raons de "salut pública" i han assegurat que el consistori "crea alarma".

A més, han lamentat que amb la decisió de reallotjar prop del 70% dels aspirants previstos hi haurà unes pèrdues econòmiques importants per al sector del comerç, l'hostaleria i la restauració i han reclamat "compensacions econòmiques" a l'Ajuntament.

Les seccions pallareses de l'ANC, Òmnium, els CDR i els Consells Locals per la República van ser els primers a mostrar la seva "preocupació" i "desacord" per l'arribada dels aspirants a militars des de diversos indrets de l'estat espanyol. En una carta enviada a tots els ajuntaments del Pallars Jussà i al PROCICAT de la Pobla i Tremp van considerar "irresponsable" aquesta mobilitat massiva.

El Jussà passa del 100% d'ocupació a pràcticament zero en enviar els aspirants a militar a fer les proves a Toledo
Comentarios