GASTRONOMIA

El Jussà dona a conèixer els vins del Pallars al sector de la restauració i al comerç especialitzat de la zona

El seminari 'Dilluns de vi' ofereix la possibilitat de visitar els cellers i degustar el seu producte

Vinyes Sauvella del Pallars ©Viurealspirineus
photo_camera Tres persones observant un cep a les vinyes Sauvella del Pallars Jussà/Marta Lluvich

El seminari 'Dilluns de vi' és una iniciativa del programa 'Al teu gust, aliments del Pallars', que té com a objectiu acostar els restauradors i comerços especialitzats als cellers del Pallars. La voluntat és que els restaurants de la comarca incloguin, en un lloc destacat, a la seva carta de vins, els que s'elaboren a a la comarca. Alhora també es vol que coneguin qui hi ha al darrera del vi i el puguin recomanar amb coneixement de causa. Aquest dilluns s'ha realitzat la tercera sessió, d'un total de quatre, que van començar al mes de novembre. Anna Ritz, regidora de promoció econòmica de l'Ajuntament de Tremp, ha explicat que amb aquesta acció es pretén que el sector es conegui entre ell, fidelitzar clients i millorar les eines que restauradors i comerços tenen a l'hora d'explicar els vins.

Cada seminari planteja un recorregut pels diferents cellers del Pallars, als que se sumen també altres empreses com una de cervesa o una de licors. En aquesta tercera edició del seminari s'ha visitat el Celler Vidavins, el Celler Sauvella i el Castell d'Encús.

Els participants al seminari 'Dilluns de vi' visitant el celler Sauvella d'Orcau, el 14 de gener del 2019. (horitzontal)
(Foto: Els participants al 'Dilluns de vi' visitant el celler Sauvella d'Orcau/Marta Lluvich)

El Pallars, i molt especialment la Conca de Tremp, ha estat històricament una terra de vins. La tradició es trunca amb l'arribada de la fil·loxera i amb la mecanització del camp. Al llarg del segle XX la vinya es va substituint per altres cultius i l'elaboració de vi gairebé desapareix.

A inicis del segle XXI, però, i molt lligat al canvi climàtic, aquest conreu es revitalitza i en només una dècada l'extensió de vinya es dobla.
I no només a la Conca de Tremp, sinó també a altres indrets del Pallars. Avui aquest territori es troba en un moment d'ebullició vitivinícola, amb una explosió de petits cellers liderats per joves molt formats que han fet una aposta per la qualitat i pels dos elements que donen singularitat els vins del Pallars: la varietat tèrmica provocada per l'alçada i per un terreny únic en termes geològics i paleontològics.

La cultura del vi ha tornat al Pallars i es vol que es converteixi en el complement ideal per la reconeguda gastronomia pirinenca.

Els Dilluns del Vi són uns seminaris pràctics adreçats a restauradors, comerços especialitzats i professionals del Pallars i comarques veïnes, per conèixer aquests cellers i els seus protagonistes.