PATRIMONI CULTURAL

Gran afluència de públic a la jornada de portes obertes de les adoberies de Tremp

Unes 125 persones van aprofitar la Diada per participar en la jornada de portes obertes de les antigues adoberies de Tremp.

Adoberies Tremp
photo_camera Jornada de portes obertes de les adoberies de Tremp / CCPJ

La jornada va aixecar molt interès entre la gent de Tremp i comarca com ho demostra que els quatre torns que s’havien programat inicialment es van omplir i fins i tot algun es va haver de desdoblar per la gran afluència de visitants.

La rehabilitació d’aquest espai, ha permès recuperar un important patrimoni històric però també un espai natural que s’havia anat degradant amb el pas del temps.

A partir d’ara les adoberies es podran visitar cada dissabte a les 18:00h integrades en les visites guiades al centre històric de Tremp que organitza el Consell Comarcal del Pallars Jussà. Per fer-ho cal reservar l’entrada a l’Epicentre, centre de visitants del Geoparc o a través de la web www.pallarsclick.com.

Aquestes dies també es pot veure una exposició al vestíbul del Consell Comarcal sobre l’estat previ d’aquest espai i del procés de rehabilitació a que ha estat sotmès.

La recuperació d’aquestes antigues adoberies ha estat possible gràcies a l’operació “Valorització del patrimoni cultural i natural per a la dinamització turística del Pallars Jussà” que  compta amb finançament de fons europeus FEDER, i el cofinançament de l’Ajuntament de Tremp i la Diputació de Lleida.

Adoberies Tremp
 Jornada de portes obertes de les adoberies de Tremp / CCPJ

Durant la visita s’explica el passat adober de Tremp que va comptar en aquesta zona amb quatre edificis destinats a adoberies i que van arribar a acollir fins a 8 activitats d’adobers depenent de l’època. Estan documentades des de l’edat mitjana i plenament operatives fins a mitjans segle XIX tot i que es van mantenir fins a primers del segle XX. En aquest espais s’hi duia a terme tot el procés d’adobat de les pells del bestiar, transformant la pell crua en cuir, uns espais que gràcies a la proximitat de l’aigua van conformar el que es podria considerar el “polígon industrial” d’aquells temps on els arqueòlegs han documentat altres activitats econòmiques relacionades que van ubicar-se al llarg del barranc: un escorxador, una destil·leria o un obrador de tint entre d’altres.

Amb les obres s’ha rehabilitat la planta baixa de l’edifici on s’hi feia l’activitat principal i s’ha recuperat la primera planta com a espai a disposició de la ciutat. També s’ha habilitat un mirador sobre el barranc de la Font Vella i de la font que li dona nom. En aquest espai d'observació s'hi ha instal·lat un panell explicatiu sobre les activitats que s’hi duien a terme.

Actualment també s’està recuperant un sender natural d’un kilòmetre, que ressegueix el curs del barranc connecta aquest espai amb el pont romànic de Sant Jaume a tocar de l’antic convent dels caputxins, actual alberg de joventut del Pallars i  que continua aigües avall fins al pont dels gitanos seguint el traçat d’un reg que continua sent utilitzat pels horts de la zona. Aquest camí enllaçarà amb l’itinerari entre els dos embassaments (Terradets  i Sant Antoni) que el Consell Comarcal està executant també amb fons Feder i en col•laboració amb els municipis.