28.01.2022 |
Viure als Pirineus

PATRIMONI CULTURAL

El Govern declara la ciutat romana d'Aeso, a Isona, Bé Cultural d'Interès Nacional

El Departament de Cultura haurà d'autoritzar aquelles intervencions que es vulguin dur a terme a l'àrea protegida
Isona
Un jaciment arqueològic ha deixat al descobert part de la muralla romana d’Isona/Marta Lluvich
El Govern declara la ciutat romana d'Aeso, a Isona, Bé Cultural d'Interès Nacional

El Govern de la Generalitat ha aprovat aquest dimarts, a proposta del Departament de Cultura, declarar la ciutat romana d'Aeso, a Isona i Conca Dellà (Pallars Jussà), com a Bé Cultural d'Interès Nacional en la categoria de Zona Arqueològica. D'aquesta manera, les intervencions a la zona arqueològica protegida necessitaran una autorització prèvia del Departament de Cultura en el cas d'actuacions com remocions i excavacions del terreny per a qualsevol tipus de treballs que afectin el subsòl; anivellaments del terreny; reparcel·lacions de finques; arranjaments de camins i vials, i obertura de nous; plantada i arrencada d'arbres; canvis de conreu que puguin alterar el subsòl, i enderrocs d'edificis.

La ciutat romana d'Aeso està formada per un conjunt de jaciments arqueològics en el que hauria estat el centre urbà d'aquesta ciutat. La documentació arqueològica i històrica permet afirmar que l'Aeso romana, que apareix a les fonts clàssiques, estaria situada en el subsòl de l'actual vila d’Isona. En aquest emplaçament ja existia, segons les mateixes fonts, un establiment lacetà, l'Eso ibèrica.

La ciutat romana d'Aeso va ser fundada entre l'any 100 i 80 aC, en ple context de consolidació de la presència romana a la península Ibèrica. En aquell moment hi havia un clar objectiu militar de control del territori, en una ubicació molt estratègica i en un indret privilegiat que dona accés al Pirineu. Aquesta primera ciutat romana va tenir un caràcter estipendiari, a causa de la seva relació amb la imposició tributària cap a les poblacions indígenes anomenada stipendium, i el manteniment d'un contingent militar. Aquesta localització privilegiada ha estat evident al llarg de totes les èpoques, especialment durant el període andalusí i el de la Guerra Civil espanyola.

El jaciment de la ciutat romana d'Aeso es troba sota el casc antic de l'actual poble d'Isona i també en part sota els horts de la zona sud del nucli urbà de la vila. La superfície total de la delimitació és de 12,3 hectàrees, entre la zona del casc antic, el raval i els horts i camps.

El Govern declara la ciutat romana d'Aeso, a Isona, Bé Cultural d'Interès Nacional
Comentarios