MUSEUS

El Geoparc Orígens vol fer-se més visible a la societat amb la posada en marxa d'una nova oficina a Tremp

El Geoparc Orígens preveu enllestir al 2023 el museu on es reconstruirà la formació dels Pirineus d'una forma immersiva
Geoparc Origens oficina Tremp 1
photo_camera Joan Talarn i Maria Pilar Cases a l'exterior de la nova oficina del Geoparc Orígens a Tremp / Albert Lijarcio

El Geoparc Orígens preveu tenir enllestida al 2023 la reconstrucció de la formació dels Pirineus en tres dimensions i mitjançant experiències immersives. El projecte es basa en la creació d'un museu que estarà ubicat a l'aire lliure i on el visitant podrà conèixer com eren els darrers dinosaures que van viure a Europa, així com també el patrimoni cultural del territori gràcies a la utilització de tècniques de realitat virtual i augmentada. D'aquesta manera, es pretén mostrar de forma pràctica la riquesa dels elements que té aquesta zona, que ha estat reconeguda per la Unesco. Precisament, amb l'objectiu de fer més visible la feina del Geoparc a la societat, aquest dimecres s'ha inaugurat una nova oficina situada al centre històric de Tremp.

Geoparc Origens oficina Tremp 3
Inauguració de la nova oficina del Geoparc Oígens aTremp / @altpirineuaran

La presidenta del Geoparc Orígens i alcaldessa de Tremp, Maria Pilar Cases, ha destacat que l'espai virtual sobre la formació dels Pirineus serà "pioner" i permetrà explicar per què aquest territori forma part d'un Geoparc. Per la seva banda, el president de la Diputació de Lleida, Joan Talarn, ha dit que aquest projecte servirà per situar-se "al capdavant en la modernització". També ha indicat que el reconeixement de la Unesco suposa una "oportunitat econòmica" per a la zona, a més d'un impuls cap al perfil de turisme "sostenible" que valora els espais que tenen una "peculiaritat pròpia".

Geoparc Origens oficina Tremp 2
Interior de la nova oficina del Geoparc Orígens a Tremp / Albert Lijarcio

L'objectiu del projecte, anomenat Vigeocult, és investigar sobre el patrimoni geològic, paleontològic i cultural del Geoparc Orígens, per tal d'aportar un relat acurat que permeti explicar l'evolució de la Terra, els éssers vius que l'han habitada i el llegat històric que s'ha preservat. La iniciativa s'emmarca en el programa del Ministeri de Ciència i Innovació i compta amb fons 'Next Generation'. A més, està participat pel grup de recerca Geomodels de la Universitat de Barcelona, l'Institut Català de Paleontologia Miquel Crusafont, l'empresa Digivisión i el Geoparc Orígens.

Pel que fa a la nova oficina, Cases ha detallat que l'objectiu és fer visible el projecte a la ciutadania, ja que quan la seu estava a l'ajuntament de la capital del Jussà "passava desapercebut" per part de la societat. Per aquest motiu, s'ha reformat l'espai dels baixos de Casa Potau, on antigament hi havia una botiga molt emblemàtica del municipi. L'arquitecte tècnic encarregat de la remodelació de l'espai, Albert Altisent, ha afegit que s'ha treballat en termes d'eficiència energètica amb la instal·lació d'un sistema d'aerotèrmia que, combinat amb un altre de recuperació de calor, permet renovar constantment l'aire sense perdre temperatura.