ESQUÍ DE MUNTANYA

Obertes les inscripcions pel primer Open Vall Fosca postpandèmia

El proper mes de febrer, tindrà lloc la 16a edició de la travessa internacional d’esquí-alpinisme Open Vall Fosca, organitzada pel Club d’Esquí Pobla de Segur i l’Ajuntament de la Torre de Capdella.
OPEN 03 2019
photo_camera Open Vall Fosca 2019

Després de tres anys sense poder-se celebrar, l’Open Vall Fosca ha obert les inscripcions per a la seva 16a edició, prevista pel proper 18 de febrer.

En aquests moments, la zona ribagorçana-Vall Fosca és una de les poques als Pirineus on encara es troba neu en bones condicions per sobre dels 1900 m. De totes maneres, l’organització espera més nevades per poder traçar un recorregut que permeti als participants gaudir de l’esquí de muntanya i de l’entorn i els paisatges d’aquest indret dels Pirineus, ubicat a l’entorn del Parc Nacional d’Aigüestortes i Estany de Sant Maurici.

El recorregut es definirà els dies previs de la cursa en funció de la meteorologia i del perill d’allaus. Com en les edicions anteriors, serà inèdit i els participants no el coneixeran fins el dia abans.

OPEN 01 2017
Open Vall Fosca 2017

En la darrera edició al 2019, es va realitzar un recorregut de 21 km, amb un desnivell acumulat d’uns 2.100 metres, i es va traçar per una zona segura al voltant de la zona de Rus. Els participants van sortir de Sallente i van passar de la collada de Fontsobirana, cap als estanys de Morera, Salado, Travessan, Francí i fins al Castell de Rus, i la tornada la van fer pel crestell de Rus i buscant el GR11 fins a Tapat, per acabar fent l’últim ascens per tornar a la collada de Fontsobirana i enfilar la baixada final a Sallente.

15 edicions de l’Open

Al 1995 es feia la Iª Travessa d’esquí alpinisme Pallars Jussà – Vall Fosca, amb pocs mitjans, molta il·lusió i un esperit de fer una travessa d’esquí alpinisme en estat pur. En aquella primera edició van participar-hi 42 parelles i es van posar les bases de la que ara és possiblement la travessa més popular del Pirineus dins d’aquesta modalitat.

Durant aquests anys, esquiadors que ara formen part de l’elit de l’esquí-alpinisme han guanyat la cursa. Així, per exemple, al 2008, Kilian Jornet juntament amb Javier Martin, van ser els vencedors en categoria masculina, i en categoria femenina, la també coneguda Mireia Miró amb Izaskun Zubizarreta.

Open Vall Fosca_03 2017
Open Vall Fosca 2017 / 

La Vall Fosca, una destinació per l’esquí de muntanya i l’alpinisme

L’èxit de l’Open Vall Fosca durant tants anys, l’augment d’esquiadors de travessa en general, i en concret també a la Vall Fosca, i les grans possibilitats que ofereixen les muntanyes del municipi, van fer que l’Ajuntament de la Torre de Capdella endegués un projecte d’esquí de muntanya i raquetes de neu. Aquest projecte va incloure la realització del mapa ATES, una eina que es pot consultar online i que classifica el terreny segons la seva exposició a les allaus. És, per tant, un recurs molt útil a l’hora de planificar una sortida amb esquís de muntanya. A partir de la cartografia ATES, es van dissenyar diferents itineraris d’esquí de muntanya que busquen un equilibri de dificultat física i tècnica, per poder donar resposta a un ampli ventall d’usuaris. Alguns dels itineraris seran també aptes per a fer amb raquetes de neu. Aquests itineraris es troben publicats a la web www.vallfosca.net

comentaris