El Geoparc Conca de Tremp ultima un estudi amb el Sobrarbe per aconseguir la candidatura de la UNESCO

L'objectiu de l'Associació és entregar durant el juliol les recomanacions que se li van fer perquè es debatin a finals de setembre al Congrés Mundial de Geoparcs

foto_913060O
photo_camera Una sortida al poble de Claret (Tremp) dels participants al congrés de geòlegs.

L'Associació Geoparc Conca de Tremp-Montsec està ultimant la redacció d'un estudi comparatiu entre el territori aspirant i l'adjacent Geoparc Mundial de la UNESCO de Sobrarbe per determinar si existeix un patrimoni geològic similar. Aquest és el requeriment que va fer el Consell Mundial de Geoparcs de la UNESCO (UGGpC) a la candidatura Geoparc Conca de Tremp-Montsec per poder aconseguir el certificat de la UNESCO. L'Associació ha decidit entregar l'estudi aquest juliol i que es debati a finals de setembre al Congrés Mundial de Geoparcs que se celebrarà a Xina. D'aquesta manera la resolució de la candidatura de Tremp es debatrà amb les noves candidatures que opten a Geoparc aquest 2017, segons ha explicat el president de l'Associació, Joan Ubach. La resolució definitiva es coneixerà a principis del 2018.

foto_3101654

Ubach ha explicat que l'estudi que s'està redactant demostra que la candidatura de la Conca de Tremp-Montsec i la del Sobrarbe són complementaries i no excloents i ha afegit que la candidatura del Pallars Jussà compta amb elements únics com les restes del coll de dinosaure més grans d'Europa.

Altres recomanacions que s'han fet a la candidatura són: la millora de la visibilitat del Geoparc candidat hauria de ser millorada amb una millor utilització del logo del Geoparc i una imatge de marca coherent a través del territori; el reforç del treball en xarxa amb altres Geoparcs Mundials de la UNESCO a escala regional, nacional i mundial; i la contribució activament a les conferències internacionals i reunions dels Geoparcs Mundials de la UNESCO.

Ubach ha destacat un seguit d'activitats que s'han realitzat aquest any amb l'objectiu de donar a conèixer aquest territori i la marca Geoparc. Ubach ha parlat del 1r Geolodía, la participació en la setmana dels Geoparcs europeus amb un seguit d'activitats i la participació en les 8es Olimpíades de Geologia de Catalunya.

El president de l'Associació Geoparc Conca de Tremp-Montsec ha reconegut que ja estan actuant com a Geoparc i que l'única cosa que els manca és el reconeixement de la UNESCO. Ubach confia que aquest reconeixement arribi sobre el mes de gener del 2018 quan es conegui el veredicte definitiu de l'executiva de la UNESCO.

Per a la gestió del projecte Geoparc Conca de Tremp-Montsec es va constituir el 15 de setembre de 2015 l'Associació Geoparc Conca de Tremp -Montsec. La formen un total de 19 municipis de quatre comarques (Pallars Jussà, Noguera, Pallars Sobirà i Alt Urgell) i dos consells comarcals (Pallars Jussà i Noguera). Aquesta Associació garanteix la governança i la capacitat de desenvolupar el territori.