La Fira Boletus d'Isona tanca amb èxit de públic tot i l'escassetat de bolets

L’escriptor Pep Coll va ser el pregoner i el conseller d’Agricultura Jordi Ciuraneta, el polític convidat. La fira va comptar amb un visitant inesperat, en Quim Masferrer, que en la nova temporada d’El Foraster de TV3 dedicarà un programa al municipi d’Isona i Conca Dellà.

IMG_6489 red
photo_camera Pep Coll va inaugurar la fira.

Aquest diumenge 25 d’octubre es va celebrar a Isona la 13ª edició de “Boletus”, fira del Bolet d’Isona. Tot i l’escassetat de bolets, la fira va comptar amb una elevada assistència de públic i amb 50 expositors, entre agroalimentaris, artesans i associacions que han pogut oferir els seus productes.

Ja ben d’hora al matí, els carrers d’Isona, i, sobretot, la Plaça Bisbe Badia, es van començar a omplir de visitants que esperaven gaudir de totes les activitats que hi havia programades per enguany.

L’ambient es va començar a animar a les 10:30 del matí quan les penyes de boletaires i els nens de l’escola pública Aeso van fer la seva entrada a la Plaça Bisbe Badia, acompanyats d’una animació espectacular amb el grup de percussió de la Colla de Diables “Lo Peirot” de Tremp. Seguidament, es va dur a terme la inauguració de la Fira a càrrec de l’escriptor lleidatà Pep Coll, que va aprofitar l’ocasió per presentar el seu darrer llibre Guia dels indrets mítics i llegendaris del Pallars Jussà. El conseller d’Agricultura, Jordi Ciuraneta, va ser el polític convidat.

A partir de les 11:00 es va poder visitar l’exposició de bolets, realitzada a partir de les moltes espècies de bolets recollides a la sortida als boscos dels voltants d’Isona que es va fer el dia anterior amb la micòloga Laia Ribas, Presidenta de l’Associació Catalana de Micologia.

Enguany, com a novetat, hi ha hagut un taller de cuina amb bolets i corder a càrrec de l’associació APAT i patrocinat per Pallars Terra de Corder. Paral·lelament, els visitants, especialment els més menuts, van poder gaudir de la presència d’un tancat amb ovelles i corders, que també ha estat una novetat introduïda en la 13ª fira Boletus.

Concurs Boletus

A les 13.00 es van donar a conèixer els guanyadors del concurs Boletus, sent aquest moment un dels més esperats pel públic. Com cada any hi va haver diversos premis: a la cistella de bolets comestibles més variada, cistella de bolets tòxics més variada, bolet més gros, 1r i 2n premi a la cistella de bolets més elaborada, 1r i 2n premi a la cistella més original, així com un premi especial del micòleg. Com en l’anterior edició de la fira, els premis es van repartir en dues categories: individual i penyes. Les diferents penyes de boletaires que s’han format a Isona arran d’aquest concurs, han estat les encarregades de donar l’animació adient, conferint-li un gran ambient festiu al concurs.

D’altra banda, els restaurants del municipi d’Isona i Conca Dellà van oferir una sèrie de menús especials amb plats que tenien els bolets com a ingredients principals.

La sorpresa inesperada de la fira va ser la presència d’en Quim Masferrer, d’El Foraster de TV3, que va enregistrar imatges pel programa que està preparant sobre el municipi d’Isona i Conca Dellà.