CULTURA POPULAR I TRADICIONAL

La festa de les falles de la Pobla de Segur es redueix a una baixada simbòlica amb tres fallaires

Tradicionalment hi participaven unes 140 parelles

Pla general dels tres fallaires amb les seves pubilles un cop finalitzat el descens i ja a la Pobla de Segur el 17 de juny del 2021. (Horitzontal)
photo_camera Pla general dels tres fallaires amb les seves pubilles un cop finalitzat el descens i ja a la Pobla de Segur el 17 de juny del 2021. (Horitzontal)

A la Pobla de Segur (Pallars Jussà) cada 17 de juny celebren la tradicional baixada de falles. Junt amb les de Durro (Alta Ribagorça) que es van celebrar el dimarts dia 15 donen el tret de sortida a la temporada de falles del Pirineu. A la Pobla, per segon any consecutiu, s'ha decidit suspendre la festa i reduir-la a un acte simbòlic on solament tres fallaires han fet la baixada des de Santa Magdalena fins al poble. Posteriorment, s'han dirigit a l'església Mare de Déu de Ribera per fer l'ofrena a la verge. La baixada de la Pobla de Segur reuneix habitualment unes 140 parelles i centenars de veïns de públic. Per evitar aglomeracions s'ha optat per no deixar apagar la flama de les falles i celebrar una baixada simbòlica i íntima.

Els fallaires i les pubilles tampoc han pogut rebre el caliu del públic que els espera als carrers de la Pobla de Segur i els rep amb aplaudiments. Però els ha reconfortat saber que per segon any la flama de les falles no s'ha apagat. Els tres afortunats que han baixat aquest any han estat tres parelles que es van casar l'any 2021 o s'han casat aquest any.

Pla mig d'un fallaire portant la falla a la Pobla de Segur el 17 de juny del 2021. (Horitzontal)
(Un fallaire portant la falla a la Pobla de Segur / Marta Lluvich)

Des de l'Associació de Fallaires de la Pobla han indicat que amb el relaxament de les mesures per frenar la covid-19 haguessin pogut baixar més fallaires però aquest anunci els ha agafat amb el temps molt just. Les falles necessiten una preparació prèvia d'anar-les a fer al bosc, deixar-les assecar i construir-les.

Les falles de la Pobla de Segur donen el relleu a les de Sort que es celebraran el dissabte dia 19. Quatre representants dels pobles del municipi portaran la falla des del seu poble fins a Sort, capital de municipi.

La temporada de Falles al Pirineu és la gran festa del foc que marca el final de la primavera i l'inici de l'estiu. Una tradició mil·lenària que enguany celebraran durant aquest mes de juny i el juliol un total de 16 poblacions de l'Alta Ribagorça, el Pallars Sobirà, el Pallars Jussà i l'Aran, i com a novetat en aquesta temporada s’incorpora a la baixada de falles el municipi d'Alàs i Cerc, amb la qual cosa l'Alt Urgell recupera una tradició perduda des de fa molt temps.

L'any 2015 es van incloure amb la resta de falles del Pirineu a la llista de Patrimoni Immaterial de la Humanitat per la UNESCO.

Aquesta distinció beneficia 17 pobles de Catalunya, dels quals 15 de l'Alt Pirineu, que celebren aquesta tradició d'origen ancestral per Sant Joan.

comentaris