REGADIUS

Endesa inicia amb el rescat de peixos el buidatge periòdic del canal de Gavet

La Companyia salva les espècies autòctones i les trasllada de nou al medi aquàtic en col·laboració amb l'Associació de Pescadors i els Agents Rurals

unnamed - 2023-10-20T110326.398
photo_camera Endesa començarà dilluns el buidatge periòdic del canal hidroelèctric de Gavet, al Pallars Jussà / ENDESA

Endesa començarà dilluns el buidatge periòdic del canal hidroelèctric de Gavet, al Pallars Jussà, amb l’objectiu de fer-hi treballs recurrents de manteniment i millora. Les tasques és previst que durin unes sis setmanes. Abans, però, caldrà rescatar la fauna piscícola -amb la col·laboració dels Agents Rurals del territori- i altres espècies que habiten en aquest ecosistema tan particular.

Els treballs de manteniment i reparació suposen l’aturada tècnica de la central hidroelèctrica de Talarn, que es troba aigües amunt, i la de Gavet, que es troba aigües avall. En concret, es millorarà el revestiment de formigó del cos del canal i de la càmera de càrrega, i es rehabilitaran les parets laterals. També es realitzaran reparacions puntuals de desperfectes que es puguin detectar durant la inspecció al llarg de tot el canal.

L’operació de rescat es farà a peu i mitjançant l’ús de pesca elèctrica, un sistema que consisteix en una petita descàrrega elèctrica que immobilitza els peixos uns segons, els necessaris per capturar-los amb salabres. Se n’encarregarà, com és habitual, l’equip tècnic especialitzat de l’empresa Eccus SL.

unnamed - 2023-10-20T110227.574
Operaris treballant en la construcció del Canal de Gavet, el 31 de desembre de 1930 / Fons Històric d'Endesa

Així, un equip de tècnics, proveïts de l’equip de pesca, salabres i galledes, recorreran la solera del canal des de la sortida de turbines fins a l’entrada al sifó, sempre en direcció aigües avall per comprovar que cap individu es quedava embarrancat als tolls. De manera simultània, altres tècnics recorreran la banqueta dreta del canal amb els mitjans i eines necessàries per l’extracció, identificació i estabulació dels individus rescatats. Les tasques s’han dut a terme amb la col·laboració de l’Associació de Pescadors i del cos d’Agents Rurals de la Generalitat de Catalunya.

El canal i la central hidroelèctrica de Talarn

El canal de Gavet va entrar en servei l’any 1931 i des de llavors recull l’aigua a la sortida de la central hidroelèctrica de Talarn i la canalitza fins a la central de Gavet, des d’on es generen fins a 23 MW de potència elèctrica. Està situat a la comarca del Pallars Jussà i travessa tres municipis al llarg del seu recorregut. Així, la presa d’aigües del cabal –contigua a la central hidroelèctrica de Talarn–  i els primers metres de la traça del canal, es troben dins el terme municipal de Talarn, mentre que la resta de la traça discorre per la població de Vilamitjana, pedania de Tremp, i per la població de Gavet de la Conca.

Aquesta conducció té una longitud total de 8,2 quilòmetres i salva obstacles com l’encreuament amb el riu Gavet –mitjançant un sifó construït per dues canonades de 300 metres de longitud i de 3,6 metres de diàmetre cadascuna -, així com els barrancs del Vicari i la Teulera. 

Si bé, la funció principal d’aquesta infraestructura –una de les més rellevants del Pallars Jussà–  és la producció d’energia elèctrica, també en destaca el seu aprofitament auxiliar de caràcter agropecuari, ja que s’utilitza com a canal de reg per a l’explotació agrícola de la zona.  

La mesura s’inclou dins el pla de la Companyia que té com a objectiu mantenir en òptim estat les seves instal·lacions arreu del territori i, alhora, de respecte i protecció del medi ambient.