ESPAIS NATURALS

Els Agents Rurals desmunten 3 vies d'escalada a la Reserva de Boumort per protegir la reproducció del trencalòs

Aquestes vies no tenien autorització i passaven per zones de nius, amenaçant aquest ocell en perill d’extinció.
Escalada Boumort trencalòs 2
photo_camera Els Agents Rurals desmunten 3 vies d'escalada a la Reserva de Boumort per protegir la reproducció del trencalòs / @agentsruralscat

Els Agents Rurals desmunten tres vies d'escalada a la Reserva de Caça de Boumort per protegir la reproducció del trencalòs. Aquestes vies no tenien autorització i passaven per zones de nius, amenaçant aquest ocell en perill d’extinció.

Els Agents Rurals han identificat un nou niu de trencalòs entre tres vies d'escalada dins l'Espai d'Interès Nacional Collegats-Queralt i la Reserva Nacional de Caça de Boumort. Per protegir la reproducció d'aquesta espècie, s'han retirat tres cordes d'escalada abandonades i en mal estat que s'utilitzaven per obrir noves vies i s'han deixat tres vies més de la mateixa zona, que no estaven autoritzades, sense possibilitat de realització. Les tasques s'han dut a terme fora del període de reproducció de trencalòs i els votors. Per evitar situacions d'aquest tipus, es demana que es respectin les regulacions per fauna i/o flora que es pugui veure amenaçada.

A més d'haver-se avistat el trencalòs, en aquesta zona hi ha presència de voltor comú, voltor negre, aufrany, falcó pelegrí, xoriguer i pela-roques, entre d'altres espècies. Les tasques fetes pels Agents Rurals tindran continuïtat en funció de l'evolució de l'activitat reproductora en aquest indret.

Escalada Boumort trencalòs 1
Els Agents Rurals desmunten 3 vies d'escalada a la Reserva de Boumort per protegir la reproducció del trencalòs / @agentsruralscat

Per tal d'evitar l'efecte crida i evitar l'obertura de més vies no autoritzades, al setembre els Agents Rurals van retirar una corda i mosquetons en mal estat a una altra paret de Collegats-Queralt a la Reserva Nacional de Caça de Boumort amb possibles afectacions a plantes rupícoles. També el mes d'agost van haver de retirar dues cordes en mal estat en vies d'escalada equipades sense autorització dins l'EIN Serra Mitjana al Roc de Benavent (Pallars Jussà).

Durant l'època de cria de les rapinyaires, normalment el primer semestre de l'any, l'activitat de l'escalada a menys de 700 metres d'un niu pot causar el fracàs reproductor pels sorolls i caiguda de roques. Si s'espanta als exemplars adults, els polls no poden romandre sols gaire estona perquè no poden autoregular la seva temperatura i poden morir fàcilment.

Per evitar situacions com aquestes i poder practicar l'escalada amb el màxim respecte pel medi natural, des del Cos d'Agents Rurals es demana a la ciutadania que els informin si detecten gent escalant en sectors i/o èpoques prohibides, intentar no fer soroll, emportar-se tota la brossa, evitar pintar les vies, deixar-hi material o embrutar la roca i, finalment, informar-se abans d'equipar una via.