TURISME SOSTENIBLE

La destinació turística de la Vall Fosca obté la certificació Biosphere

Actualment la Vall Fosca, l’Epicentre, centre de visitants del Geoparc, i l’Hotel Terradets, són els únics en tenir la certificació Biosphere al Pallars Jussà.
Vall Fosca ramat vaques
photo_camera La destinació turística de la Vall Fosca obté la certificació Biosphere / @visitvallfosca

La destinació turística de la Vall Fosca va obtenir el 28 de gener la certificació Biosphere, un certificat d’abast mundial que acredita que es treballa per desenvolupar iniciatives turístiques de manera sostenible, alhora que es fomenta la singularitat social, cultural i local.

Actualment la Vall Fosca, l’Epicentre, centre de visitants del Geoparc, i l’Hotel Terradets, són els únics en tenir la certificació Biosphere al Pallars Jussà. Altres destinacions, equipaments o empreses com el Museu Hidroelèctric de Capdella, l’Hotel Arturo o l’Oficina de Turisme de la Pobla de Segur estan en el procés d’aconseguir-la.

Aquesta certificació ha estat possible gràcies al suport del Patronat de Turisme de la Diputació de Lleida, que ha facilitat la plataforma “Biosphere Sustainable Lifestyle”, que ajuda el sector a desenvolupar plans de sostenibilitat personalitzats mitjançant la selecció de més de 400 activitats i accions sostenibles, vinculades amb els Objectius de Desenvolupament Sostenible de l’Agenda 2030 de les Nacions Unides.

Astell Vall Fosca
El poble d'Astell, a la Vall Fosca / @visitvallfosca

Segons la certificació Biosphere, les destinacions han de complir els 17 objectius de desenvolupament sostenible (ODT) que l’ONU va aprovar a l’Agenda 2030 sobre Turisme Sostenible. Els objectius estableixen que l'erradicació de la pobresa ha d'anar de la mà d'estratègies que fomentin el creixement econòmic i abordin una sèrie de necessitats socials com l'educació, la sanitat, la protecció social i les perspectives d'ocupació, alhora que es combat el canvi climàtic i es protegeix el medi ambient.

En el procés de preparació de la certificació, la Vall Fosca ha hagut d’acreditar accions que es duen a terme com per exemple: distribuir informació sobre diferents atraccions d'interès turístic per evitar la massificació en certs punts; realitzar experiències d'aprenentatge a la naturalesa per als visitants; col·laborar amb projectes socials com Alba Jussà; netejar i mantenir camins com a iniciativa de recuperació de patrimoni; utilitzar fonts d’aigua filtrada osmotitzada; eliminar vasos i botelles de plàstic; comprar i consumir productes i serveis de proximitat, etc.

També es valoren altres aspectes més interns de les organitzacions com ara implantar polítiques que garanteixin la protecció dels drets laborals o oferir formació adequada a les necesitats dels empleats.