16.08.2022 |
Viure als Pirineus

Declaració de Sant Esteve de la Sarga

Els regidors de l'ajuntament de Sant Esteve de la Sarga han signat un comunicat en el qual denuncien els problemes que tenen la majoria de municipis de muntanya com el seu (amb molts nuclis de població dispersos, pocs habitants i escassos recursos econòmics). Segons els regidors, amb el pressupost municipal no es pot donar "ni els serveis bàsics" a tots els veïns, ni es pot fer el manteniment de les carreteres i camins locals. Des de Sant Esteve de la Sarga demanen una solució a un problema que afecta a tot l'Alt Pirineu

foto_3338641
Un dels darrers despreniments en una carretera del Pirineu
Declaració de Sant Esteve de la Sarga

Sant Esteve de la Sarga és un bon exemple del que són els municipis pirinencs: té 120 veïns repartits en 10 pobles i en un terme de muntanya de 92 km2, al nord de la serra del Montsec. El municipi té 35 quilòmetres de vies locals d'accés a nuclis de població, una xifra que s'incrementa considerablement si es té en compte els camins d'accés a terrenys de cultiu i zones forestals. El pressupost de l'ajuntament no permet fer front a la despesa que suposa el manteniment d'aquestes infraestructures.

Per aquest motiu han signat la "Declaració de Sant Esteve de la Sarga" en la qual demanen que siguin les entitats supramunicipals com la Diputació, la Vegueria o la Generalitat els que assumeixin les competències de les carreteres locals pirinenques ja que aquestes administracions disposen de més mitjans tècnics, humans i materials.

La manca de recursos dels petits consistoris pirinencs i la impossibilitat d'assumir el manteniment de les vies locals eleva el risc d'accidents i de problemes en l'àmbit de les valls pirinenques, i és en aquest sentit que demanen una solució urgent per tal de garantir la seguretat tant dels veïns d'aquests pobles de muntanya com dels turistes i visitants que circulen per les carreteres locals.

Recordem que aquest hivern i aquesta primavera han estat especialment crítics pel que fa a despreniments de roques en diverses carreteres locals d'aquest territori que han provocat nombrosos accidents i problemes en la circulació i en l'accès a nuclis, masies i explotacions agràries de muntanya.

Declaració de Sant Esteve de la Sarga
Comentarios