07.12.2021 |
Viure als Pirineus

El conseller Romeva visita dimecres la primera fossa exhumada de la Guerra Civil a Figuerola d'Orcau

La Generalitat preveu més de quaranta accions en fosses i restes òssies durant el 2017

foto_3164563
Imatges de la paret del cementiri de Figuerola al Pallars Jussà.
El conseller Romeva visita dimecres la primera fossa exhumada de la Guerra Civil a Figuerola d'Orcau

El conseller d'Afers Exteriors, Relacions Institucionals i Transparència, Raül Romeva, visitarà aquest dimecres, 21 de juny, la primera fossa exhumada de la Guerra Civil a Figuerola d'Orcau (Pallars Jussà) i primera prevista en el Pla de fosses 2017-2018. La fossa es troba al cementiri de la localitat. El Pla d'actuacions en fosses de desapareguts durant la Guerra Civil i la dictadura franquista, impulsat pel Departament d'Afers Exteriors, contempla actuacions per aquest 2017 a l'Alt Pirineu i Aran (4), el Camp de Tarragona (6), la Catalunya Central (3), Girona (1), Lleida (8) i a les Terres de l'Ebre (mínim 20). El Pla de fosses 2017, coincideix en l'any en el qual es commemora el 80è aniversari de l'esclat de la Guerra Civil i el 85è de la proclamació de la Segona República.

L'exhumació de restes de persones desaparegudes durant la Guerra Civil i la dictadura franquista complementa les tasques, realitzades pel mateix Departament, de geolocalització de fosses i del Programa d'Identificació Genètica.

La fossa de Figuerola d'Orcau es troba a l'exterior del cementiri. Segons testimonis i un informe emès per la Guàrdia Civil de l'any 1964, hi ha inhumades diverses persones al voltant del cementiri municipal. Durant els anys 60, una petita part d'aquestes foren traslladades al Valle de los Caídos. Els morts foren soldats d'ambdós exèrcits, essent majoritàriament enterrats els de l'exèrcit rebel, probablement pertanyent a les 63a, 150a i 152a Divisions. Testimonis expliquen que els van enterrar amb una ampolla de vidre amb una inscripció del seu nom, motiu pel qual és previsible que es puguin identificar.

A més de les actuacions previstes a curt termini, el Pla també inclou la sistematització dels protocols d'actuació i la planificació de futures intervencions.

El conseller Romeva visita dimecres la primera fossa exhumada de la Guerra Civil a Figuerola d'Orcau
Comentarios