Exhumen les restes de 17 soldats de la Guerra Civil a la fossa de Figuerola d'Orcau

Els individus van ser enterrats amb la vestimenta, les botes i en alguns casos la munició, aspecte que fa pensar que eren del bàndol franquista

foto_3226562
photo_camera Dos arqueòlegs treballant en la fossa exhumada.

A Figuerola d'Orcau, al Pallars Jussà, es troba la primera fossa exhumada dins el Pla de fosses 2017-2018. Es tracta d'una fossa a tocar de la paret del cementiri de la localitat on s'han localitzat 17 individus. Són soldats morts durant la Guerra Civil, probablement del bàndol franquista.

foto_3226525

Els indicis apunten que van ser enterrats de manera precipitada donat que han aparegut amb la vestimenta, les botes posades i, en alguns casos, amb els cinturons de munició. La feina de retirar les restes és molt laboriosa i fa que es dilati en el temps. El conseller d'Afers Exteriors, Relacions Institucionals i Transparència, Raül Romeva, ha destacat la sensibilitat humana i personal que requereixen aquests treballs. El Pla de fosses ha obert l'esperança de molts familiars de morts i desapareguts durant la Guerra Civil. Romeva ha explicat que es vol ''rescabalar la dignitat de les persones que van morir durant aquest període de la història''.