INSTITUCIONS

El Ple del Consell Comarcal del Pallars Jussà reclama per unanimitat un millor finançament a la Generalitat

El retard ens els pagaments per part de la Generalitat també provoca dificultats als ens comarcals i així li ho han exposat en una carta a la consellera d’Economia

WhatsApp Image 2023-02-22 at 18.18.57 (1)
photo_camera El Consell Comarcal del Pallars Jussà reclama un millor finançament a la Generalitat / CCPJ

El Ple del Consell Comarcal del Pallars Jussà ha aprovat per unanimitat dels tres grups que el formen, ERC, Junts per Catalunya i els socialistes de Progrés, una moció impulsada per l’Associació Catalana de Municipis, en què es reclama a la Generalitat de Catalunya i al Govern de l’Estat modificacions legislatives que estabilitzin i regulin el finançament dels consells comarcals a Catalunya.

Aquesta reivindicació va en la línia de l’escrit  que el Consell Comarcal ha tramés a la consellera d’Economia,  Natàlia Mas, en què també es fan  constar les dificultats que generen els retards en els pagaments per part de la Generalitat de les partides compromeses i executades per part de l’ens comarcal.

Aquests endarreriments en el cobrament de les diferents subvencions i convenis subscrits pel Consell Comarcal amb la Generalitat i també amb la Diputació, provoquen falta de liquiditat  i en conseqüència dificultats de gestió i retards en els pagaments a proveïdors.

WhatsApp Image 2023-02-22 at 18.18.57 (1)
El Consell Comarcal del Pallars Jussà reclama un millor finançament a la Generalitat / CCPJ

La moció aprovada pel Ple recorda que els consells comarcals no tenen un finançament propi i depenen dels convenis amb administracions supracomarcals, bàsicament la Generalitat, on s’estableix la prestació de diferents serveis associats a una dotació pressupostària per dur-los a terme. En el cas del Pallars Jussà, aquesta dependència és del 87% del total del pressupost.

El Consell Comarcal del Pallars Jussà té aquest 2023 un pressupost de 15,4 M d’euros. En els darrers anys el Jussà s’ha situat en 21a posició en pressupost total d’entre els Consells Comarcals de Catalunya tot i ser la 36a comarca en població.  I en inversió per habitant, a banda de l’Aran que compta amb un règim especial, és el que més inverteix del país. Segon Josep Maria Mullol, president del Consell, mantenim aquesta activitat amb molts d’esforços per part de tothom i revertir l’endèmic retard en el pagament de les administracions supracomarcals seria de gran ajuda.

En els darrers anys s’ha incrementat la delegació de competències del Govern de la Generalitat amb els Consells Comarcals per la prestació de determinats serveis bàsics, la crisi econòmica dels darrers anys, la pandèmia i la crisi energètica de preus  ha donat com a resultat un infrafinançament per garantir els serveis propis i els delegats, per això es demana a la Generalitat que hi hagi un increment de la dotació del Fons de Cooperació als Consells Comarcals mentre no hi hagi les modificacions legislatives a Catalunya i a l’Estat que garanteixin un finançament adequat i estable pels Consells Comarcals.