El Consell Comarcal del Pallars Jussà dona resposta a la demanda del sector forestal del territori i forma 12 joves

Un total de 12 joves provinents de diferents punts de Catalunya realitzen al Pallars Jussà un curs sobre gestió forestal i aprofitaments fustaners.

foto_3192451
photo_camera Un grup de joves a un bosc del Pallars Jussà fent pràctiques de treballs forestals el dia 28 de març del 2017

Es tracta d'un dels pocs cursos d'aquestes característiques que es realitzen a Catalunya i d'aquí la bona acollida per part dels joves. La demanda de professionals qualificats per part del sector va portar, al Consell Comarcal de Pallars Jussà, a projectar el curs, que aquest any arriba a la segona edició. La inserció laboral de l'any passat va ser del 80%. Molts dels alumnes van ser contractats per empreses o institucions de la zona i algun es va muntar per compte propi.

El projecte consta de dues parts, una part d'acció formativa teòrica i pràctica de 190 hores i la segona part, de realització de 100 hores de pràctiques en empreses del sector forestal.

Aquests dies els alumnes aprenen a utilitzar la motoserra en un bosc municipal prop de la ciutat de Tremp. Les pràctiques que fan els joves és realitzen en boscos on ja estava previst fer neteges forestals i per tant es fan sota la supervisió d'un tècnic del Consell Comarcal del Pallars Jussà.

L'empresa encarregada d'impartir aquesta formació és el Centre de Formació Forestal especialitzada, del Consorci de la Vall del Ges, Orís i Bisaura. Miquel Cases, professor de les classes de motoserra, ha explicat que és molt important la formació en aquesta pràctica. Cases ha destacat que per ser un bon professional es necessita formació i conèixer diverses tècniques per poder aplicar la més adient en cada cas.

El president del Consell Comarcal del Pallars Jussà, Constante Aranda, ha explicat que els joves del curs tenen entre 18 i 29 anys i estaven inscrits al programa Garantia Juvenil. Aranda ha destacat que aquest projecte pretén impulsar la inserció laboral dels joves en el medi rural i donar suport a iniciatives per a la creació de llocs de treball. El president comarcal ha visitat als joves al bosc i ha destacat la necessitat d'una formació professionalitzadora adequada a les necessitats del sector.

Aquest projecte està subvencionat per part de Servei d'Ocupació de Catalunya i el lidera el Consell Comarcal del Pallars Jussà amb el suport de dues entitats de formació i participació de referència forestal, el Centre de formació forestal especialitzada i l'associació Projecte Boscos de Muntanya.