29.11.2021 |
Viure als Pirineus

MEDI NATURAL

Comença la brama del cérvol a la Reserva de Boumort

De mig setembre a mig octubre el cérvol entra en zel i té lloc la brama. De nit, als matins i als capvespres, pels barrancs de Boumort ressonen els brams dels mascles, que intenten atreure femelles cap als seus harems.

Brama cérvol 2
Un cérvol bramant a Boumort/Salvador Medina. CCPJ
Comença la brama del cérvol a la Reserva de Boumort

La brama del cérvol és un dels millors espectacles que podem viure als nostres boscos. A mitjans de setembre fins a mitjans d’octubre podreu acostar-vos a la reserva de Boumort per viure aquesta experiència. Durant aquest mes i un sol cop l’any entrem en el període de zel d’aquest majestuós animal que entra en un període frenètic i en batalla oberta amb els altres mascles del seu territori per aconseguir reproduir el seu llinatge entre les femelles del grup. Utilitzen tot tipus d'estratègies com marcar els pins amb les banyes, furgant la terra i deixant el seu rastre, lluitant acarnissadament a cops de banyes o organitzant aquests grans concerts al capvespre fins ben entrada la nit. La brama és doncs un espectacle sonor que ben segur que us impressionarà.

Enguany la Junta de la Reserva ha aprovat la realització d’una prova pilot per a ordenar millor els fluxes de visitants, mirant de reduir la massificació en algunes zones i fomentant les visites guiades. La Reserva de Boumort, situada al nord-est del Pallars Jussà, acull una de les millors comunitats d’ungulats salvatges de Catalunya, amb cérvols, isards, cabirols i senglars. La població de cérvol és important i és fàcil observar rastres de la seva activitat i grups de femelles pasturant o esmunyint-se entre els matollars.

Cérvol

(Imatge d'un cérvol a la reserva de Boumort/Salvatgines)

Per tal de gaudir de la visita de Boumort, sigui o no en època de brama, us recomanem que contracteu les empreses que ofereixen activitats concertades mitjançant guies autoritzats, i que utilitzeu els punts d’informació que habilita la Reserva amb aquesta finalitat. Precisament una de les novetats per enguany és l’establiment d’una zona reservada per a visites guiades durant l’època de brama, la qual permetrà gaudir molt millor de l’experiència. També es millora la informació de les rutes per a visitar la reserva per lliure, i s’estableix un punt d’informació i observació prop del refugi de Cuberes.

Trobareu tota la informació sobre la brama i un fulletó explicatiu sobre la campanya 2018 aquí:
http://www.pallarsjussa.net/ca/que-fer/brama-del-cervol-boumort

Per més informació sobre activitats turístiques relacionades amb la brama del cérvol a Boumort podeu contactar l’Epicentre, el centre de visitants del Pallars Jussà, per e-mail ([email protected]) o telèfon al 973 653 470.

Comença la brama del cérvol a la Reserva de Boumort
Comentarios
Entrando en la página solicitada Saltar publicidad