09.12.2022 |
Viure als Pirineus

El Canal de Gavet torna a estar operatiu desprès de cinc setmanes de treballs i el rescat de 134 peixos autòctons

La companyia Endesa realitza aquesta actuació de forma periòdica cada dos anys i trasllada els vertebrats aquàtics al riu Noguera Pallaresa

canal
Tres persones rastrejant el canal de Gavet per extreure els peixos que hi ha. Imatge del 23 d'octubre del 2017. Foto: Marta Lluvich
El Canal de Gavet torna a estar operatiu desprès de cinc setmanes de treballs i el rescat de 134 peixos autòctons

Endesa, ha finalitzat aquest dimecres els treballs de manteniment del canal hidroelèctric de Gavet, al Pallars Jussà. En total s'han rescatat 134 peixos autòctons; 130 truites comunes (Salmo trutta) i 3 mandrilles (Chondrostoma toxostoma) que han estat traslladades, mitjançant un dipòsit d'aigua amb sistema d'oxigenació, fins al riu Noguera Pallaresa. Pel què fa a les espècies exòtiques introduïdes, no se n'han trobat, signe evident de l'estat de conservació d'aquesta massa d'aigua artificial. A més, s'ha aprofitat per reparar la base de la rampa de rescat d'amfibis amb l'ajuda dels cos d'Agents Rurals de la comarca.

foto_3287668

L'operació de rescat s'ha fet a peu i mitjançant l'ús de pesca elèctrica, un sistema que consisteix en una petita descàrrega elèctrica que immobilitza els peixos uns segons, els necessaris per capturar-los amb salabres. Se n'ha encarregat l'equip tècnic especialitzat de l'empresa Eccus SL, contractada per Endesa, amb la supervisió dels Agents Rurals.

Així, un equip de tècnics, proveïts de l'equip de pesca, salabres i galledes, van recórrer la solera del canal des de la sortida de turbines fins a l'entrada al sifó, sempre en direcció aigües avall per comprovar que cap individu es quedava embarrancat als tolls. De manera simultània, una altra parella de tècnics van recórrer la banqueta dreta del canal amb els mitjans i eines necessàries per l'extracció, identificació i estabulació dels individus rescatats.

El canal i la central hidroelèctrica de Talarn

El conjunt d'aquestes actuacions ha tingut una durada de cinc setmanes i ha suposat l'aturada tècnica de la central hidroelèctrica de Talarn. En concret, s'ha millorat el revestiment de formigó del canal de dos trams, un de 300 metres i un altre de 125 metres de longitud. També s'han realitzat reparacions puntuals de desperfectes que s'han detectat durant la meticulosa inspecció al llarg de tot el canal. A més, s'ha netejat el fons de les herbes i algues que creixen en els dos anys en què el canal es troba operatiu.

El canal de Gavet va entrar en servei l’any 1923 i des de llavors recull l'aigua a la sortida de la central hidroelèctrica de Talarn i la canalitza fins a la central de Gavet, des d'on es generen fins a 23 MW de potència elèctrica. Aquesta conducció té la capacitat de transportar fins a 60 metres cúbics per segon d'aigua, té una longitud total de 8,2 quilòmetres i salva obstacles com l'encreuament amb el riu Gavet mitjançant un sifó construït per dues canonades de 300 metres de longitud i de 3,6 metres de diàmetre cadascuna.

El Canal de Gavet torna a estar operatiu desprès de cinc setmanes de treballs i el rescat de 134 peixos autòctons
Comentarios