CONFERÈNCIES

La Biblioteca de la Pobla de Segur s'omple per escoltar “Medicina i Guerra civil” del doctor Lluís Colomés

El poblatà Manel Gimeno va fer una amena exposició inicial sobre els hospitals militars a la Pobla de Segur durant l’època de la guerra civil espanyola.
Conferència la Pobla medicina i Guerra Civil
photo_camera Conferència “Medicina i Guerra civil” de Lluís Colomés, a la Biblioteca Municipal de la Pobla de Segur

La Biblioteca Municipal de la Pobla de Segur es va fer petita per acollir el nombrós públic assistent el passat divendres 17 de febrer a la conferència “Medicina i Guerra civil” del doctor Lluís Colomés i Figuera.

Després de la benvinguda del regidor de cultura, Ramon Enric Guimó, l’estudiós de la història contemporània i especialitzat en la Guerra civil, el poblatà Manel Gimeno va fer una amena exposició inicial sobre els hospitals militars a la Pobla de Segur durant l’època de la guerra civil espanyola.

Tot seguit el doctor Lluís Colomés, professor associat de Medicina i Ciències de la Salut de la Universitat Rovira i Virgili de Tarragona i membre molt actiu de l’Associació Fem Terreta, que vetlla pel patrimoni cultural d’aquesta contrada, va exposar àmpliament els trets generals de la medicina militar en temps de la guerra civil. Colomés va parlar de les diferències entre el bàndol facciós i el republicà, les penúries en cirurgia i medicina, alguns avenços mèdics aconseguits, així com les grans figures mèdiques d’aquest període entre les quals podem esmentar els doctors Moisès Broggi, Josep Trueta o Francesc Jimeno Vidal, entre molts d’altres, i el salt qualitatiu en infermeria.

Conferència la Pobla medicina i Guerra Civil
Conferència “Medicina i Guerra civil” de Lluís Colomés, a la Biblioteca Municipal de la Pobla de Segur 

Acompanyat de la projecció d’il·lustratives imatges i de la seva manera pedagògica i erudita de parlar, amb curioses anècdotes com la del periodista anglès George Orwell, el doctor Colomés va arrencar un entusiasta aplaudiment del públic assistent.

Properament, la regidoria de cultura d’aquest Ajuntament programarà una nova conferència del doctor Colomés, aquesta sobre l’hospital militar de la cova de santa Llúcia, prop de la Bisbal de Falset, gestionat per les Brigades Internacionals i que arribà a acollir uns cent llits.

comentaris
Més a Pallars Jussà