MÓN RURAL

200 estudiants podran fer pràctiques al món rural amb beques de 1.000 euros al mes per a allotjament

El programa, que posa en marxa la secretaria per al Repte Demogràfic, implica estades al món rural de fins a 5 mesos i amb beques de 1.000 euros al mes.
DVD962. Reportaje sobre un progarama de practicas de veterinaria de la Universidad de  Zaragoza en una granja de Cubel, un pueblo de menos de 3000 habitantes. Alvaro Garcia. 23/08/2019
photo_camera Un programa de pràctiques en una granja /Alvaro Garcia

La Universitat de Lleida és una de les 36 univesitats que s'han interessat a participar en el Campus Rural, un programa que posa en marxa la Secretaria per al Repte Demogràfic, que implica estades al món rural de fins a 5 mesos i amb beques de 1.000 euros al mes.

Campus Rural és una iniciativa desenvolupada pel Ministeri per a la Transició Ecològica i el Repte Demogràfic, en col·laboració amb el Ministeri d'Universitats i les universitats públiques, que permetrà als universitaris de qualsevol titulació oficial realitzar pràctiques formatives en entorns rurals.

Segons la ministra per a la Transició Ecològica i el Repte Demogràfic, Teresa Ribera,“és imprescindible establir llaços més profunds entre els joves i el territori. Hem d'entendre els nostres pobles com a espais d'emprenedoria, ocupació i oportunitat”, ha subratllat Ribera. El Programa beneficiarà a 200 universitaris en el curs 2021/2022 amb experiències d'immersió rural d'entre 3 i 5 mesos, que comptaran amb una ajuda de 1.000 euros al mes. L'alumne residirà en el municipi de les pràctiques, que haurà de localitzar-se en una comunitat autònoma diferent a la que realitza els seus estudis i/o a la del seu empadronament

UNA EXPERIÈNCIA D'IMMERSIÓ RURAL

El Programa Campus Rural té com a objectiu que els estudiants de Grau o Màster oficial de qualsevol disciplina puguin completar la seva formació amb el desenvolupament de pràctiques acadèmiques, curriculars i extracurriculars, en municipis de menys 5.000 habitants o nuclis rurals per sota d'aquest llindar per a incentivar la reconnexió emocional i laboral i afavorir el creixement econòmic de les zones rurals.

Aquestes pràctiques hauran de tenir sempre un caràcter formatiu i en cap cas podran substituir un lloc de treball estructural. A més, hauran d'ajustar-se als requisits establerts pel Reial decret 592/2014, que regula les pràctiques universitàries, així com a les normatives internes de les universitats per al seu posterior reconeixement curricular en l'expedient dels alumnes.

1.000 EUROS MENSUALS I PRÀCTIQUES DE FINS A 5 MESOS

Les pràctiques del Programa Campus Rural duraran un màxim de 5 mesos i un mínim de 3. Hauran de desenvolupar-se entre l'1 de maig i el 30 de desembre i comptaran amb una prestació econòmica de 1.000 euros bruts mensuals per alumne, al que se sumarà l'obligada cobertura de despeses derivades de la Seguretat Social.

El Programa beneficiarà a 200 universitaris durant el primer curs en actiu, encara que anualment s'actualitzarà el nombre de places disponibles i la quantia econòmica a assignar als estudiants. Durant les pràctiques, els alumnes seleccionats hauran de comptar amb un tutor acadèmic procurat per la universitat i un tutor de pràctiques, procedent de l'entitat que rebi a l'alumne.

L'expedient acadèmic dels estudiants serà determinant per a l'assignació de les pràctiques, que es duran a terme en qualsevol empresa, administració, institució o organisme seleccionat després de presentar les seves propostes d'immersió rural a través del portal de pràctiques de qualsevol universitat pública que compleixi amb els requisits recollits en el Reial decret citat anteriorment.