Les Escoles Agràries reben l’acreditació Amed per promoure l’alimentació mediterrània

Les Escoles Agràries fomenten l’alimentació de qualitat i sostenible, mitjançant diverses accions de sensibilització que impulsen el consum de productes de proximitat i l’aprofitament dels aliments
Les Escoles Agràries reben l’acreditació Amed ©EA
photo_camera Les Escoles Agràries reben l’acreditació Amed ©EA

Les Escoles Agràries del Servei de Formació Agrària del Departament d’Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural promouen l’alimentació mediterrània com a model d’alimentació saludable i equilibrada. Fruit d’aquesta voluntat, sis d’aquests centres formatius han rebut l’acreditació Amed, un programa d'identificació i acreditació d'establiments de restauració promotors de l’alimentació mediterrània i de l’oci actiu, liderat per l’Agència de Salut Pública de Catalunya del Departament de Salut.

Les Escoles Agràries reben l’acreditació Amed ©EAAquest reconeixement s’ha atorgat a les següents Escoles Agràries (EA): l’EA d’Alfarràs, l’EA de Tàrrega, l’EA de Les Borges Blanques, l’EA de Vallfogona de Balaguer i l’EA del Pirineu. A més a més, s’ha renovat l’acreditació de l’EA Forestal de Santa Coloma de Farners, que disposa d’aquesta certificació des del 2017. En total, els serveis de restauració de tots els centres tenen una capacitat de més de 450 persones, que poden accedir a menús mediterranis saludables de forma diària.

Una de les línies d’actuació de la Guia de Sostenibilitat de les Escoles Agràries és assegurar una alimentació de qualitat, sostenible i responsable. Actualment, els centres també fomenten el consum de productes locals, ecològics o de proximitat, així com el suport als productors i productores de la zona territorial de cada escola.

També implementen accions que contribueixen a minimitzar els residus, promoure entre el personal i l’alumnat la importància de realitzar un esmorzar saludable, conscienciar sobre l’aprofitament dels aliments i impulsar programes de sensibilització en la docència lligats amb el malbaratament alimentari, l’alimentació saludable i el consum de productes de proximitat.

En aquest sentit, l’alimentació mediterrània juga un paper clau i l’acreditació Amed demostra la missió de les Escoles Agràries en aquest camp. Aquest distintiu certifica la promoció de la salut, a través d’identificar i donar visibilitat a establiments de restauració que treballin i difonguin l’alimentació mediterrània com a patró d’alimentació saludable.

Per aconseguir aquest distintiu, les set Escoles Agràries acreditades han certificat el compliment d’un seguit de requisits de l’acreditació Amed:

  • Garantir que un 25% de l’oferta dels primers plats siguin a base de verdures, hortalisses o llegums.
  • Incloure a l’oferta de segons plats un 50% de peix o carn magra.
  • Utilitzar oli d’oliva per amanir i preparar els plats (per amanir preferiblement oli d’oliva verge o verge extra).
  • Oferir algun producte integral a la carta.
  • Disposar, entre les postres làcties, l’opció sense sucres afegits.
  • Oferir aigua no envasada de forma habitual i gratuïta.
  • Garantir un 50% de fruita fresca, en l’oferta de les postres.

Els centres també promouen una vida activa i saludable entre el seu professorat i alumnat, un altre punt important que es valora a l’hora d’atorgar la certificació Amed

Les Escoles Agràries reben l’acreditació Amed ©EA 2Actualment, ja són 169 municipis de tot Catalunya on hi ha almenys un establiment Amed, dels 752 acreditats, que tenen capacitat per oferir menús basats en l’alimentació mediterrània a 114.906 comensals diaris. El PAAS (Estratègia de Promoció de la Salut mitjançant l’Activitat Física i l’Alimentació Saludables), liderat per l’Agència de Salut Pública de Catalunya, engloba aquestes accions d’acreditació de restaurants AMED i de promoció de l’ús de les escales, com a estratègies de promoció de la salut.

L’acreditació Amed ha estat reconeguda amb el Premi NAOS 2015 (Ministeri de Sanitat, Serveis Socials i Igualtat) a la millor intervenció de promoció d’una alimentació saludable en l’àmbit familiar i comunitari i amb el VII Premi CCNIEC (Centre Català de la Nutrició de l’Institut d’Estudis Catalans) a la millor iniciativa en el camp de la millora de l’alimentació de la població.

Servei de Formació Agrària

Les Escoles Agràries obren el període de preinscripcions

El Servei de Formació Agrària del Departament d’Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural (DACC) de la Generalitat de Catalunya està format per catorze Escoles Agràries distribuïdes per tot el territori català. La seva principal missió és professionalitzar el sector agroalimentari, mitjançant la millora de la qualificació dels seus professionals.

Ofereix una àmplia oferta de cicles, cursos i jornades en la modalitat presencial, semi presencial i a distància adaptats a les necessitats del sector agropecuari, forestal i alimentari. S’encarrega d’executar, seguir i avaluar els plans i els programes de capacitació professional agrària del DACC en diversos àmbits: la formació inicial mitjançant cicles formatius de grau mitjà i grau superior; la formació contínua dels professionals del món agropecuari, forestal i alimentari; i, la incorporació de joves a l’empresa agrària. Coordina i gestiona el Campus Empresarial Agrari, un espai que ofereix formació en gestió empresarial a les empreses i professionals del sector.