AGRICULTURA

L'IRTA identifica tretze noves varietats locals d'olivera al Pallars Jussà

Se sumen a les quinze ja identificades en la campanya 2015-2016
foto_3003119
photo_camera Tècnics de l'IRTA recullen mostres d'una olivera dels Pallars Jussà /ACN

Investigadors de l'Institut de recerca i Tecnologia Agroalimentàries (IRTA) han identificat tretze noves varietats locals d'olivera al Pallars Jussà en una prospecció duta a terme durant la campanya de producció de l'oli 2020-2021. Les noves varietats s'incorporaran al Banc de germoplasma de varietats catalanes d'olivera, un reservori del material genètic dels olivars catalans gestionats per l'IRTA des del 1987. Aquestes tretze varietats s'afegeixen a les quinze que van identificar-se en la primera prospecció que va fer-se en la campanya 2015-2016, de les quals onze no havien estat identificades fins llavors. Des del punt de vista qualitatiu, de la primera prospecció en destaca la varietat batejada amb el nom de Cua de cirera.

Arran de la primera prospecció es va crear una plantació experimental amb les varietats identificades a Salàs de Tremp (Pallars Jussà).

El material genètic de les noves varietats identificades s'incorporarà en forma de clons al Banc de germoplasma de varietats catalanes d'olivera, ubicat al centre de l'IRTA a Mas Bové (Constantí, Tarragona). Creat el 1987, fa la tasca de protecció i conservació de la diversitat genètica de l'oliverar català. Actualment, hi ha el material genètic de 65 varietats autòctones catalanes.

Pla de detall d'una varietat autòctona d'olivera al Pallars Jussà. (Vertical)(Foto: Una varietat autòctona d'olivera al Pallars Jussà / ACN)

Oriol Sullà, president de l'Associació de Productors d'oli del Pallars Jussà, ha dit que tenir varietats autòctones els permetrà treure al mercat olis diferents i que puguin arribar a ser un producte exclusiu.

Sullà ha explicat que aquest estudi de varietats de l'IRTA ha ajudat als productors a posar nom a les varietats que ja conreaven i conèixer les propietats de cada oli.

Collada, Asparadell, Bagí de raïm, Massanell, Perdiuenca, Mur, Graus o Roialeta són alguns dels noms de les tretze varietats identificades, pràcticament totes al municipi de Gavet de la Conca. La varietat Primerenca de Sant Martí s'ha localitzat al municipi de Gavet de la Conca.

L'oli d'oliva al Pallars Jussà

El cultiu de l'olivera al Pallars Jussà té una llarga tradició, i s'hi conreen extensament varietats autòctones i al·lòctones. Compta amb 733 hectàrees de conreu d'olivera i 652 tones d'oliva, segons les darreres dades oficials (2018). Es tracta d'un sector relativament petit on la majoria de productors són pagesos amb elaboració artesanal i venda directa i l'activitat no és la principal.

Un estudi sobre el sector de l'oli al Pallars Jussà elaborat per l'IRTA el 2016 va detectar com a punt fort el creixent interès per les noves plantacions i l'estudi de les varietats locals i, com a oportunitats, l'existència de varietats locals de gran potencial de qualitat i comercial i un interès creixent per les produccions agroalimentàries locals amb relat. La difusió d'aquest estudi i dels resultats de la prospecció feta en la campanya de l'oli 2015-2016, sumades a la motivació del sector oleícola pallarès i a la percepció del potencial de les varietats locals i el coneixement de l'existència de varietats autòctones pendents de catalogar i de ser estudiades, han generat un interès creixent per les varietats locals entre els olivicultors de la comarca.