AGRICULTURA

Un 39% dels agricultors del Pallars Jussà ja fan producció de cereal ecològic

Els pagesos més joves són els més receptius a canviar de model
Pla de detall de la presentació de l'estudi sobre cultius ecològics al Pallars Jussà el 7 de juny del 2021. (Horitzontal)
photo_camera Presentació de l'estudi sobre cultius ecològics al Pallars Jussà/Marta Lluvich

Un estudi sobre cultius ecològics al Pallars Jussà ha revelat que el 39% d'agricultors ja fan, en alguna mesura, producció ecològica. Del total de pagesos entrevistats, onze ja cultiven cereal o farratge ecològic mentre disset segueixen amb el model productiu convencional. Aquest estudi persegueix un canvi de model cap a una producció més viable econòmicament però també adaptada al consum i al canvi climàtic, amb terres més sostenibles. La barrera més important dels pagesos a l'hora d'apostar per un canvi de model és l'edat. Els agricultors més joves es mostren interessats pels cultius ecològics, mentre que els més grans ja es troben "segurs" amb la producció actual.

Pla general de la presentació de l'estudi sobre cultius ecològics al Pallars Jussà el 7 de juny del 2021. (Horitzontal)(Foto: Presentació de l'estudi sobre cultius ecològics al Pallars Jussà/Marta Lluvich)

Aquest estudi busca la viabilitat econòmica de fer aquest canvi de producció pels pagesos i que tinguin en compte la producció ecològica.

La seguretat actual en la producció i la comercialització són les principals reticències per fer el canvi. Cert desconeixement per part del sector també frena fer el canvi a l'ecològica, ha explicat Judith Pardo, de l'empresa Raiels, encarregada de l'estudi.

Eva Fiter 1(Foto: Eva Fiter, gerent de Pallars Actiu / FS)
 

Eva Fiter, de Pallars Actiu, organisme que ha encarregat l'estudi, ha explicat que s'ha promogut la jornada per la importància que té el sector primari al Pallars. Fiter ha explicat que la primera fase de l'estudi era de diagnosi del sector i la segona serà per detectar els millors cultius ecològics que es poden conrear al Pallars i treure'n més rendiment.