MÓN RURAL

L'Agenda Rural de Catalunya s'enllestirà aquesta tardor i formarà part del pla d'acció del Govern

Més de mig miler de persones podran aportar propostes als tallers territorials organitzats en una quinzena de municipis
Pla obert de l'alcalde de la Seu d'Urgell, Jordi Fàbrega, i un dels membres de la comissió redactora de l'Agenda Rural de Catalunya, Lluís Corominas, presentant-la en un taller territorial fet a la Seu. Imatge del 12 de juliol de 2021. (Horitzontal).
photo_camera Participants al taller territorial de l'Agenda Rural de Catalunya dut a terme a la Seu d'Urgell / Albert Lijarcio

L'Agenda Rural de Catalunya podria estar enllestida entre de cara al setembre o octubre. Segons ha explicat un dels membres de la comissió redactora, Lluís Corominas, un cop completat aquest procés caldrà fer una darrera lectura del document abans de portar-lo al Govern i el Parlament de Catalunya. El que es pretén és que abans d'acabar l'any formi part del pla d'acció de l'executiu i que les mesures incloses es puguin finançar amb fons comunitaris, ja sigui els 'Next Generation' o els de caràcter plurianual. La Seu d'Urgell ha estat un de la quinzena de municipis que fins al 20 de juliol acollirà un dels tallers territorials on la població pot aportar-hi propostes i on s'espera assolir una participació de més de mig miler de persones.

Pla obert on es veuen els participants al taller territorial de l'Agenda Rural de Catalunya dut a terme a la Seu d'Urgell i un dels membres de la comissió redactora del document, Lluís Corominas, fent una presentació, el 12 de juliol de 2021 (Horitzontal)(Foto: Participants al taller territorial de l'Agenda Rural de Catalunya dut a terme a la Seu d'Urgell / Albert Lijarcio)

Corominas ha explicat que la finalitat d'aquestes sessions és fixar les prioritats de les zones rurals i aconseguir que l'agenda "sigui la que vol el territori i no es faci des dels despatxos o les administracions". En aquest sentit, ha afirmat que la diagnosi sobre aquesta part del territori és coneguda per la població, així com també el fet que les "àrees no urbanes han tingut més consideració". A banda de les persones que hi prenen part a títol individual, en aquest procés participatiu també s'ha contactat amb entitats de tots tipus per tal de buscar la màxima representativitat.

L'encàrrec de l'Agenda Rural el va fer el Govern a una comissió redactora formada per l'Associació d'Iniciatives Rurals de Catalunya (ARCA), l'Associació Catalana de Municipis (ACM), l'Associació de Micropobles de Catalunya, i el Consell Assessor de Desenvolupament Sostenible (CADS). Per desenvolupar-la, també es va designar una comissió motora, formada per 35 entitats i que té entre les seves funcions principals impulsar el procés participatiu i de redacció de l'Agenda Rural de Catalunya i vetllar que tots els reptes del món rural hi estiguin representats tot aportant, alhora, una visió global i transversal.