MÓN RURAL

La Diputació llança una campanya en defensa de la pagesia

Porta per títol ‘Tenir cura de les persones, tenir cura de la terra’ i es podrà seguir per televisió i a les xarxes socials.
Pastors a la muntanya de Llessui
photo_camera Uns pastors a la muntanya de Llessui amb el seus ramats d'ovelles / ACN

El president de la Diputació de Lleida, Joan Talarn, acompanyat del vicepresident primer, Jordi Latorre, i de la vicepresidenta del Patronat de Turisme, Rosa Pujol, ha presentat aquest dilluns, a la Sala polivalent, l’espot en defensa de la pagesia que ha promogut la mateixa Diputació de Lleida i que servirà de presentació de la campanya en defensa de la fruita amb el nom Tenir cura de les persones, tenir cura de la terra. La presentació ha comptat amb l’assistència del vicepresident Antoni Navinés, la diputada Mercè Carulla i els diputat Jordi Verdú i Ramon Cónsola.

Durant l’acte s’ha projectat un vídeo amb les paraules enregistrades per Jordi Vidal, un dels pagesos protagonistes de les peces audiovisuals, i un altre de Marc Hierro, director i muntador de les peces de la campanya audiovisual.

Es tracta d’un vídeo sobre el qual s’articula tota una proposta de suport explícit de la Diputació de Lleida al sector de la pagesia.

En aquest sentit s’ha manifestat Joan Talarn, que ha explicat que “la Diputació demostra amb fets de manera reiterada i constant que el sector agrari és el motor que mou la societat lleidatana. De fet, a la nostra terra conreem talent, que és la màxima expressió del rendiment que li sabem treure al nostre entorn i la nostra forma de viure, esforçada i sempre pendent del cicle meteorològic i d’altres factors que incideixen sobre el resultat final de tanta feina feta al camp”.

La Diputació ha donat mostres fefaents de l’aposta en fer costat el món rural amb els ajuts que va donar la campanya passada al sector de la fruita de la plana de Lleida, per tal d’assegurar que els ajuntaments poguessin garantir als seus municipis una collita amb garanties donada la pandèmia sanitària. Així, Talarn ha afegit que “aquesta acció que presentem és també fruit d’entendre que havíem d’anar una mica més enllà, que havíem d’aportar un major coneixement de la realitat agrària a la societat en general, que als espais urbans massa vegades oblida tot el que li deu als seus orígens, al treball de conrear el camp”.

Finalment, ha explicat que “sabem que enguany es produiran d’altres accions de suport a la nostra pagesia, i la Diputació estarà també al seu costat. La nostra voluntat és sumar com més sinergies millor per mostrar quant li devem dia a dia a les dones i els homes del nostre sector primari.

De la seva banda, Rosa Pujol ha destacat que “aquesta campanya vol ser un agraïment i un homenatge a la pagesia, a la seva manera d’entendre la vida, a la cultura del treball i de l’esforç i a l’autoestima”.

També ha donat valor al fet de correspondre amb un agraïment a la feina feta per moltes generacions “i les que vindran darrere, de compromís i de vetllar per la terra perquè doni els seus fruits”.

Jordi Latorre ha explicat que “la manera de ser dels pagesos s’assembla força a la manera de ser dels lleidatans: gent que treballa de sol a sol, però que, a més, cuiden la terra, cuiden de l’alimentació de la gent de tot el país, del territori i del paisatge”.

Per això, ha reivindicat la figura i el paper de la pagesia, un sector que no es rendeix mai i que s’esforça cada dia per tirar endavant les seves collites. En aquest sentit, ha explicat que l’espot va en aquesta línia de defensa de la pagesia com a valor central.

La campanya està destinada bàsicament a la televisió, tot i que també es mourà a través de les xarxes socials.