MÓN RURAL

La Fundació Planes Corts impulsa el cicle 'Tastet d'Oficis' per incentivar la creació de microemepreses rurals

La iniciativa, que tindrà lloc a Estamariu, vol donar a conèixer experiències d’autocupació vinculades amb els recursos del món rural
planes
photo_camera El president de la Fundació Planes Corts, Joan Planes i Vila, a Estamariu / Montse Ferrer

Un taller sobre Formatgeria inaugurarà el cicle 'Tastet d’Oficis', impulsat per la Fundació Planes Corts amb la finalitat de sensibilitzar i formar sobre activitats econòmiques que tenen en el món rural el seu marc ideal de desenvolupament i creixement.

El cicle constarà de 12 tallers, que es repartiran mensualment durant tot l’any 2023, i que es duran a terme a diferents emplaçaments d’Estamariu.

Les activitats que es proposen tenen a veure amb el sector agroalimentari, amb l’artesania d’arts i oficis, amb feines de reconstrucció del paisatge agrari, i amb professions creatives I deslocalitzades. 12 tallers que tenen l’objectiu de que tothom, homes i dones, joves i grans, rurals i urbans, puguin tastar-los i, si troben allò que els apassiona i que els permetrà viure i treballar al món rural, hi puguin aprofondir amb formacions especialitzades.

Estamariu
El cicle 'Tastet d'Oficis' tindrà lloc a Estamariu / FS

Les iniciatives d’ocupació que es puguin crear, derivades de la sensibilització i la formació rebudes, comptaran amb el mentoratge i el suport del programa Leader de l’Alt Urgell i la Cerdanya.

Els tallers del cicle Tastet d’Oficis seran impartits per reconeguts professionals pirinencs de les diferents activitats. En Salvador Maura, de la Formatgeria Mas d’Eroles d’Adrall, és el responsable del taller “Fes un formatge a casa”, que tindrà lloc el diumenge 22 de gener durant tot el dia; Albert Villaró conduirà el taller “de com s’escriu una novel·la”, els dies 25 i 26 de febrer; Anna Cortina ens ensenyarà a fer cistells els dies 18 i 19 de març; Marc Casabosch, del col·lectiu Eixarcolant, dirigirà el taller de “Plantes silvestres comestibles, sortida etnobotànica i cuina”, el 15 d’abril durant tot el dia. El 13 de maig, Suzette Böhringer, d’Herboristeria Nogué d’Ossera conduirà un itinerari botànic i elaboració de remeis naturals; el 18 juny serà Àngel Portet, de Licors Portet de la Pobla de Segur qui ens parlarà de licors tradicionals del Pirineu. Els dissabtes 8 i 15 de juliol serà el torn de Marta Tarrés, la Vella de Romadriu, qui ens ensenyarà l’art de la ceràmica, i el 19 d’agost, Gemma Pla, de TucutunFotografia, ens ensenyarà a fotografiar l’ànima. Al setembre, Roger Solé, de la Feixa Pedra Seca, compartirà amb nosaltres l’art de construir i conservar parets de pedra seca. I a l’octubre, quan s’acaba el temps de l’hort, en Josep M. Troguet, de cal Serni de Calbinyà, ens explicarà com es fan les conserves. Al novembre, el restaurador de la Seu d’Urgell Toni Fernández farà un taller de quatre dissabtes sobre “restauració i conservació de mobles”, amb la col·laboració de l’Ecomuseu de les Valls d’Àneu. I per acabar, al desembre serà el torn d’aprendre a explicar històries amb un mòbil, en un taller dirigit per Joan Gil, de la productora The Cast, ubicada a Estamariu. La majoria dels tallers tindran un preu mig de 50€ per persona, que en alguns casos podrà variar segons la durada.

El president de la Fundació Planes Corts, Joan Planes i Vila, ha manifestat que la Fundació es fa càrrec d’una part de les despeses dels taller, ja que la capacitació professional dels habitants del Pirineu en feines que els permetin viure i treballar al poble és trascendental per a la fixació de la població, on la major part dels joves i les persones amb edat de treballar marxen a fora.

La Fundació Planes Corts és una fundació privada sense ànim de lucre que promou el desenvolupament sostenible de les comunitats d'Estamariu i Bescaran, creant oportunitats de treball, qualitat de vida i cultura per al conjunt dels seus habitants.