MÓN RURAL

Salvador Maura: “Fer de formatger també és una oportunitat per fixar població a petits pobles del Pirineu”

Salvador Maura inaugurarà, amb el taller ‘Fes un formatge a casa’, el cicleTastet d’Oficis’ que impulsa la Fundació Planes Corts a Estamariu, amb l'objectiu d'incentivar la creació de microempreses rurals. 
Salvador Maura xarxes
photo_camera Salvador Maura a l'exterior de la Formatgeria Mas d'Eroles d'Adrall / FS

Salvador Maura inaugurarà, amb el taller ‘Fes un formatge a casa’, el cicleTastet d’Oficis’, impulsat per la Fundació Planes Corts a Estamariu. El taller tindrà lloc el diumenge 22 de gener i a hores d’ara ja té totes les places cobertes. Maura, de la Formatgeria Mas d’Eroles, coneix l’ofici de formatger com ningú: la teoria i la pràctica del món formatger, el vessant de la producció però també els aspectes més comercials. És un apassionat dels formatges que ha fet de la seva gran afició la seva professió.

Sembla que la màgia de convertir la llet en formatge desperta cada dia més interès? Aquesta màgia consisteix bàsicament en tres processos: fermentació, digestió i deshidratació. El que atreu realment és elaborar aliments per fer feliç a la gent. Darrere d’un cuiner o de qui fa un formatge, un embotit, o un pa, hi ha la satisfacció personal de fer contents als altres.

Darrere d’un cuiner o de qui fa un formatge, un embotit, o un pa, hi ha la satisfacció personal de fer contents als altres.

Quin és l’objectiu del taller que impartiràs a Estamariu? Ensenyar d’una manera planera com poder fer un formatge a casa. Plantejarem tres tecnologies diferents i farem una peça de cada perquè els assistents al taller puguin acabar de fer-se’l a casa seva i entrar així en el món del formatge.

Formatger, un ofici que deu venir de lluny? No et pensis. La feina de formatger és un ofici nou, abans no existia el formatger com a tal. Qui feia el formatge era el pastor, és a dir, la gent que tenia accés a la llet i amb la llet del ramat elaborava el formatge per a consum propi. Només en un any bo, quan tenien excedent de formatge,  en venien uns quants quilos.

IMG-20230117-WA0003 (1)
Salvador Maura al seu obrador de la Formatgeria Mas d'Eroles / MF

Es pot aprendre a fer formatge en un dia? A veure, es pot començar a aprendre, però, com en qualsevol ofici, el que es requereix és molta pràctica. Pots fer-te el pa a casa? Sí, però el primer pa sortirà com sortirà. Ara bé, si fas pa cada dia, arribarà un moment en què la pràctica continuada d’una tecnologia et donarà ofici. Tot és començar.

Avui el formatge és un producte amb valor i amb demanda, que necessita llet, ramat, pastures… i d’això aquí al Pirineu en tenim.

La sessió formativa combina la teoria amb la pràctica? Sí, per descomptat. S’explicarà el com i el perquè fem les coses. Farem formatge i cadascú se l’endurà a casa seva.

Elaborar formatges pot ser una inquietud personal, però també pot esdevenir un motor de desenvolupament rural al Pirineu… De fet, estem parlant d’una activitat econòmica lligada al territori i vinculada a la ramaderia, per tant, que es pot exercir a les comarques de muntanya. Si es tractés d’impulsar una fàbrica tèxtil, probablement ho tindríem més complicat. Avui el formatge és un producte amb valor i amb demanda, que necessita llet, ramat, pastures… i d’això aquí al Pirineu en tenim. En conseqüència, és una oportunitat.

La Fundació Planes Corts obre les portes de la formació a nous emprenedors… Sí, és una idea molt interessant. Un dels objectius és fixar la població en el territori i això no és possible si no hi ha activitat econòmica, perquè no vivim de l’aire del cel i mengem tres cops cada dia. Cal fer calerons per poder resistir en el territori i una de les maneres és transformar els recursos que hi ha, en aquest cas la llet. Formar-se en feines que permetin poder viure i treballar als pobles del Pirineu és fonamental per a fixar-hi població.

Un dels objectius és fixar la població en el territori i això no és possible si no hi ha activitat econòmica, perquè no vivim de l’aire del cel i mengem tres cops cada dia.

Conèixer noves possibilitats… Sí, oferir unes pinzellades a la gent d’Estamariu perquè a partir dels tallers, puguin descobrir noves propostes. En el cas de voler anar més enllà, la Fundació Planes Corts podria completar la formació inicial. La idea és crear microocupació, microempresa i fixar població.

Què és el que més t’agrada del teu ofici de formatger? El que més m’agrada és posar les mans a la massa, en aquest cas a la quallada (riu). Em refereixo al moment de fabricar i de tocar directament el formatge. Per mi, aquest és un moment molt agradable i, de fet, dura molt poc perquè més de la meitat del temps l’invertim a netejar: netejar les instal·lacions, el tanc, el terra, els motlles, els formatges… Una altra part del temps el destinem a la comercialització, que també és molt necessari. Però a mi m’agrada fabricar, tocar el formatge.